Råd og nytt om koronaviruset

Klikk for stort bilde CDC Status i Tolga kommune:

Vi har pr. dags dato ingen kjente smittetilfeller i Tolga kommune.

 

 

Hvor finner du oppdatert informasjon?

Vi anbefaler alle å følge med på Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet sine hjemmesider.

Du kan ringe Folkehelseinstituttets informasjonstelefon: 815 55 015.

Interkommunal koronatelefon for kommunene Folldal, Alvdal, Rendalen, Tolga, Stor-Elvdal og Tynset er åpen på hverdager kl. 08.00-15.30: 

Telefonnummer: 901 47 166

Utover dette ringer du legekontoret : 624 96 501 eller legevakt: 116 117. Ønsker du kontakt med fastlegen din kan du også gjøre det digitalt gjennom: HelseRespons  Her kan du fornye resept og bestille timeavtaler osv.

Ønsker du å registrere deg som helsepersonell?

Foreløpig er det størst behov for hjelp i helse-og omsorgstjenesten i Tolga kommune. Vi vil ta direkte kontakt med deg. Meld deg til innsats ved å fylle ut elektronisk skjema her. Du kan også ringe servicetorget på tlf: 624 96 500.

Oppdatert informasjon og råd fra Tolga kommune om korona:

Åpning av skoler og barnehager

Skoleåpning i Tolga: 

Tolga og Vingelen skoler åpnet mellomtrinn 5.-7. og 10. trinn (Tolga) mandag 11.mai.

8. og 9.-trinn startet på onsdag 13.mai.

Se også mer detaljert informasjon fra sektorleder Reidun Joten om skoleåpningen.  (PDF, 184 kB)

Åpning i barnehagene: 

Barnehagene i Tolga og Vingelen åpnet igjen 20.april  og SFO + 1.-4.trinn åpnet 27.april 2020.

 
 
Gradvis gjenåpning av samfunnet

Regjeringen la 7.mai 2020 frem sin plan for gradvis gjenåpning av samfunnet. Her er regjeringens plan for åpning frem mot sommerferien 2020.

Pressemeldinger/videoer/oppdateringer

Pressemelding 4.mai 2020: Testkapasiteten er økt

 

Barnehage og skoleoppstart:

(slå på tekst under innstillinger)

 

Se påskehilsen fra ordfører Bjørnar Tollan Jordet:

 

 

 

Når bør jeg teste meg for koronavirus?

Se veileder fra Helsedirektoratet om når du bør testes og når du ikke må teste deg.

Testkapasiteten er økt.

Kommunene Tolga, Tynset, Rendalen, Alvdal og Folldal har økt testkapasitet for koronavirus. Målet nasjonalt er at hver kommune skal kunne teste så mange som 5% av innbyggerne i løpet av en uke i tilfelle et utbrudd av koronavirus skulle komme. Det er som før viktig at testingen er en del av en medisinsk vurdering, men siden kapasiteten er bedret kan alle med nyoppstått luftveisinfeksjon ta kontakt med legekontoret for å vurdere om de trenger å testes. Dersom du er syk med luftveisinfeksjon er fortsatt det aller viktigeste at du holder deg hjemme og ikke er i kontakt med andre til du har vært helt frisk i en dag. Det samme gjelder om du har testet negativt for koronavirus.

Kommunelegene Karen Prytz, Håkon Spæren Henningsen, Barbara Inauen og Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng

Kan jeg dra på hytta i Tolga?

Hytteforbudet  varte til 20. april 2020. Fra denne datoen vil det ikke lenger være straffbart å overnatte på hytta, men det er fortsatt en nasjonal anbefaling å unngå fritidsreiser. Se også Folkehelseinstituttets råd om fritidsreiser innenlands.

 

Kan jeg besøke noen på Tolga omsorgstun?

Tolga Omsorgstun åpner for besøk etter avtale. Besøk til beboere på sykehjemmet avtales på tlf. 40032025. På Lyngmo  kontaktes avdelingen på tlf 48892118.  På Kronmo avtales besøk med beboer.

Er svømmehall osv åpent?
 • Tolga svømmehall og gymbygget er stengt.
 • Tolga fritidsklubb er stengt.
 • Tolga bibliotek åpnet 11.mai.
Er kommunehuset åpent som vanlig?

Tolga kommunehus har redusert tilgjengelighet. Ta kontakt på tlf: 624 96 500/ postmottak@tolga.kommune.no for avtaler i åpningstiden kl. 09.00-15.00.

Hva med kulturskolen?

Kulturskolen startet opp igjen 4. mai 2020 

Tolga kulturskole åpnet for undervisning i kulturskolens lokaler igjen for alle elever  04.05.20. Det er samarbeidet tett med oppvekst og kommunelege, og skolen følger de statlige retningslinjer for smittevern.

1.-4. trinns elevene får undervisning i skoletiden (8.30 – 13.15). 5. trinn og oppover får undervisning etter endt hjemmeundervisning. Foresatte har her ansvar for skyss til og fra undervisning om det er behov.

Skolen tar spesielle hensyn til de ulike fag: Det blir ingen ordinær judo-undervisning. Det samme gjelder Tangent og rytme. I pianoundervisningen f.eks. er lærer ekstra oppmerksomme på å tørke av tangenter med antibac. Hvis 2 elever er samtidig, brukes 2 instrument. For blåseinstrument har alle elever eget instrument. Til trommer har alle egne trommestikker.

Som for barnehagebarn og elever i skolen:

- Syke elever skal være hjemme.

- Håndhygiene før og etter timen.

- Holde avstand, unngå å klemme og berøre. 

Hva med arrangementer?

Arrangement (idrettsarrangementer, kino, teater, konserter, fester mv.) er forbudt.

Forbudet mot idretts-og kulturarrangementer som ikke kan ivareta kravet om 2 -meters avstand, gjelder frem til 15.juni 2020.

Hva med gudstjenester og begravelser?
Kan jeg som student reise til Tolga?

Til studenter og andre som blir berørt av at høyskoler og universiteter stenger: Bli der dere er! Vi forstår at mange har et ønske om å komme hjem. Vi ber om at dere tar hensyn til at dere oppholder dere i soner som kan være smittet. Fjellregionen er en region som foreløpig ikke har et høyt antall påvist med smitte, hjemreiser kan påvirke dette!

Drar du likevel hjem oppfordrer vi sterkt til at du går i sjølpålagt karantene, gjerne adskilt fra familien din (i kjellerleilighet e.l.). 

Kan jeg gå til fysioterapeut eller helsesøster?

Fysioterapeutene i Tolga:

Fysioterapeutene startet opp igjen sin virksomhet 20.april 2020, med en-til-en behandlinger etter timeavtale.

Se ellers veileder for fysioterapivirksomheten.

 

Informasjon om drift helsestasjon og skolehelsetjenesten 

 

Det er gjenopprettet tilnærmet normal aktivitet i helsestasjons- og skolehelsetjenesten med nødvendige smitteverntiltak.  Vi vil fortløpende kalle inn dem som har fått sine timer utsatt, og alle konsultasjoner 0-5 år vil nå bli gjennomført. Jordmor vil også gjennomføre konsultasjoner som normalt.

Dette er vi veldig glade for! Men vi håper samtidig at dere som bruker helsestasjonen, vil hjelpe oss å gjennomføre nødvendige tiltak for å hindre smitte.

Restriksjoner for oppmøte:

 • Møt til oppsatt tid, og unngå unødig tid på venterommet
 • Møt fortrinnsvis én forelder per barn – ta kontakt med oss hvis dere ønsker å komme begge to
 • Det samme gjelder med partner ved svangerskapskontroll
 • Ikke ta med søsken om dette ikke er avtalt
 • Alle spriter hendene med en gang dere kommer inn på helsestasjonens/legekontorets venterom
 • Hold avstand til andre i venterommet
 • Ikke møt opp på helsestasjonen hvis du er i karantene, eller noen i husstanden har luftveissymptomer – ta kontakt med oss om dette er tilfelle

Gruppevirksomhet som barselgrupper blir ikke gjennomført.

Hjemmebesøk til nyfødte blir fremdeles erstattet med konsultasjon på helsestasjon.

Svangerskapskonsultasjoner gjennomføres som vanlig med nødvendige smittevernhensyn.

Skolehelsetjeneste:

Helsesykepleier vil være tilstede på Tolga skole tirsdager og Vingelen skole mandager. Vi er fortsatt tilgjengelige på telefon for foreldre og elever som skal ha hjemmeskole videre.

Vi bistår skolene og barnehagene i arbeidet med å legge til rette for trygt smittevern, og kan også svare på spørsmål fra foreldre som er usikre.

Ved spørsmål kan du kontakte helsesykepleier, 47458104 eller jordmor, 96626667 

 

Ingen regler for karantene i Fjellregionen, men vi oppfordrer til sjølpålagt karantene

Vi oppfordrer sterkt til at personer som kommer hit fra et område utenfor Fjellregionen går i  hjemmekarantene i 14 dager for å redusere faren for spredning av koronavirus. 

Kommunene Folldal, Alvdal, Rendalen, Tolga og Tynset  fattet 19. mars likelydende vedtak, gjeldende i sju dager fram til  26.mars, basert på smittevernlovens § 4.1 for å bremse spredning av Covid-19 inn til  kommunene. Alle deltakende kommuner har opplevd  stor støtte for dette vedtaket fra privatpersoner og bedrifter. Vårt inntrykk er at forståelsen for smittesituasjonen er svært god og at mange gjør sitt ytterste for å hindre spredning av smitte.

25. mars ble vedtaket opphevd, men det erstattes av en sterk oppfordring om at personer som kommer inn i kommunene fra et område utenfor Fjellregione, går i sjølpålagt hjemmekarantene i 14 dager for å redusere faren for spredning av koronavirus. 

Kommunene støtter regjeringa sitt mål i å utsette og stoppe videre spredning av Koronaviruset. Vi anmoder sterkt til at råd som er gitt til bedrifter og enkeltpersoner videreføres i tida framover for å hindre spredning av smitte. Det trengs ikke lenger å søke om dispensasjon, men alle kommunene i dette samarbeidet er behjelpelig med gode råd for smittevern til bedriftene.

Ofte stilte spørsmål om koronaviruset:

Her får barn og unge hjelp

Disse kan du ta kontakt med:

 

Alarmtelefon for barn og unge:

Du kan ringe eller sende melding til alarmtelefonen hvis du ikke føler deg trygg hjemme. Du kan også ta kontakt med alarmtelefonen hvis du er bekymret for noen du kjenner:

Telefon:116 111

SMS: 47 71 61 11

Alarm: alarm@11611.no 

 

Barnevernvakta:

Vakttelefon mandag-fredag: 47 97 67 80 ( kl. 08.00-15.00).

Vakttelefon helg og helligdager: 40 40 40 15 (døgnåpen).

 

Ung.no:

Ung.no (informasjonskanal for ungdom)
Ung.no har chattekanal på siden sin.

Kors på Halsen


På Kors på halsen kan du prate med eller skrive til voksne som er frivillige i Røde Kors. De hører på deg og hjelper deg om du vil. Det er helt anonymt og helt gratis.

Tlf: 80 03 33 21

Rustelefonen


Du kan ta kontakt med Rustelefonen hvis du lurer på noe om rusmidler, rusmiddelbruk og problemer knyttet til rus.

Tlf: 08588

Mental helses hjelpetelefon (åpen 24 timer i døgnet)


Hjelpetelefonen er Mental Helses gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt.

Mental helse har også chattetjeneste på sidetmedord.no.

Nasjonale telefoner og nettsider

Har du generelle spørsmål om korona?

Nyttige linker

Informasjon på andre språk

 

Hvordan kontakter jeg politiet?

Publikumstjenestene til politiet er stengt og grensekontroll er innført. Spørsmål og svar om politiets berørte tjenester kan du lese på deres nettside. 

Hvor kan jeg få råd og hjelp sjøl om offentlige kontorer er stengt?

Her har vi samlet noen hjelpetilbud som nås pr telefon/digitalt:

 

NAV Nord-Østerdal:

Tlf: 55 55 33 33

Ta også kontakt via "Min side" på nav.no

 

Veiledningstelefon -mekling   

Det er opprettet en nasjonal veiledningstelefon for foreldre som opplever det kritisk å ikke få bestilt eller gjennomført mekling i så lenge familievernkontorene er stengt. Disse kan henvende seg for informasjon og veiledning på tlf. 400 31 501.

Telefonen er betjent på hverdager mellom kl. 09:00 – 14:00.

Klikk for stort bilde 

Krisesenter:

Krisesentertilbud er et tilgjengelig lavterskeltilbud for personer utsatt for vold i nære relasjoner. Målgruppen for krisesentertilbudet er kvinner, menn og barn som er utsatt for vold eller trusler om vold i nære relasjoner. I Tolga kommune har vi avtale med og bruker Gudbrandsdal Krisesenter.

Kontaktinfo:

Gudbrandsdal Krisesenter IKS

Skoletorget 6 D
2609 Lillehammer

Tlf:  61 27 92 20
Mobil:414 81 220

post@gudbrandsdal-krisesenter.no

Hvordan bevare en trygg digital hverdag med koronatiltak?

Mange opplever nå en ny og kaotisk hverdag med en rekke nye tekniske utfordringer når vi sammen må tilpasse oss for å bekjempe koronaviruset. Nettvett.no har gode råd og tips for hvordan du bevarer en trygg digital hverdag både akkurat nå og i tiden fremover. Der får du informasjon om alt fra hvordan du får et trygt hjemmekontoret, hva som er de største digitale truslene og hvordan du beskytter deg mot disse, til hvordan du kan  unngå å bli rammet av svindelforsøk og falske nyheter.

Vær også obs på falske nyheter som spres på sosiale medier og nettsider. Faktisk.no  og helsenorge.no er gode kilder for å sjekke ut fakta i saker du leser.

Hvor finner næringslivet i Tolga oppdatert informasjon?

Det er krevende tider for næringslivet og nyhetsflommen er enorm i forhold til koronaviruset.
Det kan være vanskelig for næringslivet til enhver tid å finne riktig og relevant informasjon.

Klosser Innovasjon har laget en nettside som stadig oppdateres. Her finner dere hvilke tiltakspakker som tilbys, hvilke regler som er gjeldende, oppdatert informasjon rundt krisetiltak, støtteordninger, permitteringer osv. Se nettsiden ved å klikke på denne lenken.

Hvor lenge varer koronatiltakene ?

Gjeldende regler: 

 • Alle kultur-og idrettsarrangement er forbudt fram til 15.juni 2020
 • Karantenereglene gjelder fortsatt for personer som har vært i kontakt med smittede/vært på utenlandsreise/er smittet: Gjelder isolasjon i 14 dager
 • Hold 2 meters avstand inne (gjelder ikke hjemme)
 • Ikke mer enn 5 personer må samles ute
 • Husk at gode hygienetiltak fortsatt er viktig!

 

Butikker holder åpent som vanlig

Detalj- varehandel vil holde åpent, slik at det ikke trengs å hamstre mat.

Coop Prix Tolga tilbyr nå en løsning som innebærer at man slipper å gå inn i butikklokalet for å handle, men hvor betjeningen ordner til varer som kan hentes utenfor butikken og betales med vipps. Ta kontakt med butikken på telefon 624 94 435 eller 404 47 394 for detaljer om ordningen.

Kjøreregler for butikker:
• Gi tydelig og god hygieneinformasjon til kunder ved inngangen
• Ha håndsprit- dispenser/antibac ved inngang
• Sikre god hygiene i butikken (håndtak på dører, handlevogner etc.)
• Sikre tilfredsstillende avstand mellom kunder (og personale) og sette maksimumstall på antall kunder i butikken
• Vi oppfordrer kjøpesentre til å innrette arealer og begrense antall kunder slik at kundene holder god avstand og flyt, og at det ikke oppstår klynger på innvendige eller utvendige arealer
• Alle serveringssteder oppfordres til å stenge, med unntak av take-away

Personer med utviklingshemming og koronavirus

På nettsidene til Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming finner du informasjon om koronavirus og tjenester til personer med utviklingshemming. Målgruppen er først og fremst ansatte i tjenestene til personer med utviklingshemming, men også andre kan ha interesse av informasjonen.

Brukere og pårørende i Tolga kommune kan også kontakte fagleder på tlf: 474 74 404.

 

 

Slik kan smitte forhindres: 

 Klikk for stort bilde 

 

Informasjon til barn og unge: