Mer støtte til vannmiljøtiltak
Flere av de foreløpige tilskuddssatsene for tiltak som reduserer avrenning til vann er økt. Ved jordbruksavtalen 2022-2023 fikk Innlandet fylke 18,4 mill. kroner ekstra øremerket til vannmiljøtiltak rettet mot Oslofjorden. Ingen jordarbeiding om høsten er det mest effektive vannmiljøtiltaket vi vet om. Statsforvalteren har derfor i samråd med faglaga økt tilskuddssatsen med kr 25,- pr. dekar i alle erosjonsklasser i prioriterte områder og tilsvarende kr 15,- pr. dekar i andre områder. Vi håper denne økningen i satser fører til at flere lar jorda ligge urørt gjennom vinteren.
Vi har også økt satsene vesentlig for de andre vannmiljøtiltakene slik som grasdekte kantsoner og grasdekte vannveier og grasdekte striper. Nedlegging/nedfelling av husdyrgjødsel og spredning av husdyrgjødsel med rask nedmolding regnes også som et vannmiljøtiltak, og vi har økt satsene for disse to tiltakene med 10 kr pr. dekar.
To tilskuddssatser for setring
For drift av seter er det nå ulik sats om seterdrifta har vart 4-6 uker eller 6 uker eller mer med satser på hhv. 70 000 kr og kr 90 000 kr. Dette er en vesentlig økning i forhold til tidligere.
Klimarådgiving
Det er nå gjort endringer i tiltaksklasser for klimarådgiving; en til en rådgiving, to til en rådgiving og grupperådgiving. Det er forskjellige tilskuddssatser for tiltaksklassene. Det er ikke krav til å legge ved kvittering på klimarådgiving som i 2021, men du må legge ved godkjent tiltaksplan som er underskrevet av rådgiver(e) og foretaket.
Søknadsfrist
Du kan søke på regionale miljøtilskudd fra 15. september. Søknadsfristen er 15. oktober for foretak, og 15. november for beitelag.