Er du «Årets matredder i Fjellregionen»? 

Klikk for stort bilde FIAS  Før jul i år skal FIAS kåre årets matredder, og både privatpersoner og bedrifter inviteres til å delta. 

I forbindelse med den nye sorteringsordningen, der Fjellregionen for første gang skal sortere ut matavfall og FIAS skal gjenvinne det, settes søkelyset på å redde spiselig mat fra matavfallsdunken. Hvert år kaster hver nordmann nesten 43 kilo spiselig mat. Da kaster vi ikke bare maten, men også de ressursene som er brukt for å produsere og transportere maten. Kaster vi mindre mat, vil vi ha gjort en flott innsats for miljøet. Hvis folk spiser opp maten, tar FIAS seg av matavfallet, som blir til verdifulle ressurser som næringsrik kompostjord, biogass og biogjødsel.    

Hva er en matredder? 

En matredder er en som bruker sansene, spiser opp matrester og inspirerer andre til det samme. Fjellregionens matredder skal være en person eller bedrift som ved hjelp av kreativitet og stå-på-vilje bidrar til å redusere matsvinn. 

Hvordan delta 

Du kan være en privatperson som legger vekt på å minske matsvinnet ditt eller på arbeidsplassen din, eller en bedrift som fokuserer på å redde mat. Du kan også ha ambisjoner om å bli bedre på dette.  

For å dokumentere hva du gjør for å være en god matredder, må du publisere innlegg på Facebook og/eller Instagram under hashtaggen #matredderfjellregionen. Alle bidrag må være postet og tagget innen 1. desember 2020. En jury vil etter 1. desember vurdere alle deltakere og kåre én privatperson og én bedrift som Årets matredder 2020. Vinnerne annonseres 20. desember 2020, og vil bli premiert. 

Hva kan jeg gjøre? 

Du kan dokumentere ditt engasjement hvordan du vil. Du kan for eksempel vise fram hva du lager av restemat, hvordan du sorterer, eller hva som gjøres i bedriftens kantine for å minske matsvinnet. Har bedriften din en sorteringsordning for matavfall eller gode rutiner for å spise opp maten fra møter? Har du inspirert andre til å gjøre som deg? Eller ser du en utvikling i mengden matavfall over tid etter som du spiser opp mer av maten? Fortell oss om det! 

La oss gjøre Fjellregionen til en region med matreddere. Sammen kan inspirere hverandre til å redde den spiselige maten! 

Bruk gjerne de nasjonale emneknaggene #matredder og #spisoppmaten i tillegg til #matredderfjellregionen, da vil flere i hele Norge se de gode tipsene og arbeidet vi i Fjellregionen gjør for å minske matsvinn og sortere ut matavfall. 

 

Ti matredder-tips: 

  1. Redd matvarer som straks går ut på dato! Ta en kikk i butikken først, og så kan du planlegge handlingen etter hva du har funnet til halv pris. Den kan også fint fryses ned - uansett sparer både penger og miljø. 
  1. Se, lukt og smak på matvarer før du kaster dem som har gått ut på dato. Det meste holder seg helt fint lenger enn du tror! 
  1. Det er forskjell på «best før» og «holdbar til». Mat som er merket «best før» kan spises to til tre måneder etter dato, hvis den blir godt oppbevart i kjøleskap med riktig temperatur og innpakning. 
  1. Kjøper du bananer så sjekk om det er noen single du kan ta. Det er nemlig mye kortere holdbarhet på dem og matbutikkene må kaste store mengder av single bananer hvert år. 
  1. Er du veldig glad i ferskt brød? Noe av det vi kaster mest av er brød. Tenk ut hvordan du kan spise brød og kaste minst mulig. En frossen brødskive tiner veldig fort. Kunne det vært lurt om du frøs ned skiver og tok ut en og en litt før du skal spise? 
  1. Rydd i kjøleskapet. Holder du det ryddig i kjøleskapet, fryseren og matskapet er det enklere å finne ut hva du har før du skal handle. 
  1. Spar på restematen. Ha en dedikert plass i kjøleskapet til rester, og bokser til å putte dem i. Så vet du hva som må brukes først og hva du trenger å handle for å lage noe med restene.  
  1. Restemat kan fryses. Putt den i en tett boks og skriv på hva som er inni og når du laget det. Da slipper du å kaste mat fra fryseren fordi du er usikker på hvor gammel den er. 
  1. Litt slappe grønnsaker kan få et iskaldt vannbad så de fortsatt kan bli med i salaten, eller bli et godt innslag i varmretter. For eksempel supper og gryteretter. 
  1. Ha en fast restematdag i uka. Søk på det du har rester av på nettet så kommer det opp masse tips og oppskrifter, eller gå inn på restemat, det er mange det går an å hente inspirasjon fra.