Friluftsliv

Måssåbua i Hodalen
Tolga ligger vakkert plassert i Nord-Østerdalen med flott og variert natur rett utenfor stuedøra. Vinterstids kjøres det skiløyper i alle utfartsområdene.

Det er Turlaget som er ansvarlig for løypenettet.
 

Det finnes tre skihytter i kommunen: Kletthytta på vestsida, Sumundshytta på østsida og Vingelen skihytte i Vingelen.

 

 

 

 

 

Den som vil svette litt ekstra kan benyttes seg av lysløypa med utgang fra Sætershallen. Lysløypa ble opprustet spesielt i forbindelse med at Tolga arrangerte NM i 2010.

 

Tjønnhauan natursti byr på en lærerrik vandring med 20 poster med tema skog. Naturstien er på 3,9 km og ligger ved Grantævet.

 

Fjelltur har oversikt over løypenett, turløyper, sykkelstier og andre egnede ruter.

Ved henvendelse Servicetorget, kan du få Turkart over Tolga. Der får du oversikt over 56 turer og områder som er verdt å besøke.

 

Publisert av: Ellen Vibeke Nygjelten
03.12.2012

Åpnet «Friluftslivets år 2015» på Øversjødalen

Øversjødalen - så kakeMinst 17 personer besøkte Øversjødalen IL’s åpningsarrangement på «Friluftslivets år 2015» i Øversjødalen, lørdag 31. januar. Ikke verst tatt i betraktning at NM på ski både holdt folk foran TV’n og trakk andre til Røros. Ved Øversjødalen samfunnshus var stemningen god; Stille, ørlite snø i lufta og noen minusgrader. Rammen var satt for fysisk aktivitet, sosialt samvær, god mat og bålkaffe. Livet kan være herlig i friluft!

I Tolga kommune ønsker vi å være med på å markere «Friluftslivets år 2015. Slagordet for myndighetenes frilufts-satsing er: «Nå er det DIN tur», og viser til at vi ønsker at nettopp DU tar turen ut.  

 

Det er et mål at flere skal lære seg å bruke mulighetene som naturen gir, og finne glede ved det å være fysisk aktiv. Folkehelsearbeidet i Tolga baserer seg derfor blant annet på mulighetene i i nærmiljøet. Friluftsliv er et viktig bidrag til at folk trives i fjellbygdene. Hvis enda flere kan dele den gleden, skapes mer aktivitet og bedre folkehelse. Det tror vi på! Vi er stort sett et veldig aktivt bygdefolk, og derfor handler det i stor grad om å synliggjøre alt det som foregår. Vi kan godt bli enda flinkere til å vise fram de mulighetene som ligger rett utenfor stuedørene i hele kommunen vår.

 

Øversjødalen - Klar ferdig gå!Øversjødalen - Først skirenn

Øversjødalen - Heia, HeiaØversjødalen - store og små i løypa

 

 

Når renn blir mer enn et renn i Øversjødalen 

 

Et allerede planlagt lysløyperenn ble til så mye mer da Øversjødalen IL fikk nyss om «Friluftslivets år».  Noen bålpanner, koteletter fra kortreist gris, pølser, saft og kaffe: Da er en møteplassen klar. Litt skigåing må dog til, før maten nytes og buken mettes. Alle som kunne, benyttet derfor sjansen til å delta med nummer på brystet, - i eget tempo og med smil om munnen, til stor applaus og jubel! 

 

For den som tok turen fra Vingelen, via Tolga og Hodalen, til Øversjødalen ble det et  trivelig møte med kjente og noen nye ansikter. Det er godt å sitte rundt bordet i friluft og lære nye folk å kjenne, og slik få et aldri så lite innblikk i det som foregår. Det er mye nytt å lære om alt som skjer i kommunen vår. 

 

Øversjødalen - kortreist gris på grillenØversjødalen - Bålkaffe av beste sort

Øversjødalen - så kakeØversjødalen - Lars Peder Holøyen

 

Aktivitet, trivsel og folkehelse i friluft 

 

Lysløyperenn for alle, mat for enhver smak, trivelig prat, leking i snøen for barn og hvalper, nye bekjentskaper og en uformell spørrekonkurranse med premiering til alle. Vet du forresten hvor lang Glomma er, og hvor den starter? 

 

Det ble en herlig møteplass i friluft denne dagen! Det er ei kjent suksessoppskrift i Tolga, men hver gang er en viktig påminnelse om hvor viktig det er at vi lager disse møteplassene.

 

Øversjødalen - snø og friluft er herlig!Øversjødalen - Her brynes de små grå

Resultatet er aktivitet, trivsel og folkehelse. Jeg takker Øversjødalen IL for arrangementet og invitasjonen. Ordfører og rådmann hilser også. Og til alle som sitter i stolen sin og leser dette: «Nå er det din tur». Velkommen til «Friluftslivets år 2015!»

 

Disse var til stede: 

 

Jan Pallin

Peter van Gastel

Ingrid van Gastel

Egil Terje Sætre

Marie Goodell

Enrique Goodell

Lorielle Goodell

Magne Jordet

Jon Petter Jordet

Julie Jordet

Simen Jordet

Emil Jordet

Lars Peder Holøyen

Sissel Skarsbø Dokken

Bjørn Vidar

Connie Skarbø Hansen

Thomas Lehn

 

Espen Heitmann, folkehelsekoordinator i friluft!

Publisert av: Espen Heitmann
09.02.2015

Lenker og dokumenter om friluftsliv