Kulturpriser og stipend

Ungdommens kulturstipend 061014a 028Ungdommens kulturstipend 070517 020 web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tolgaprisen
Tolgaprisen har blitt utdelt siden 1953.
Her finner du en samlet oversikt over de som har fått prisen opp gjennom årene.
Her finner du statuttene for prisen.

 

Tolga kommunes ungdomsstipend
Stipendet har blitt utdelt siden 2004

Her finner du oversikt over hvem som har fått stipendet

Her finner du statuttene for prisen

 

Egil Storbekkens musikkpris 

Prisen ble stiftet i 2006.
Her finner du informasjon om prisen.
Her finner du statuttene for prisen

Her finner du oversikt over de som har fått prisen.

 

 

Tolgaprisen 2016 

Tolgarpisen 2016

To svært aktive innbyggere fra kommunen fikk 14.januar 2017 Tolgaprisen 2016. Birgit Svendsen og Gunhild Skattebu fikk prisen for deres arbeid med nisjeproduksjon innenfor landbruket med bedriften Fjellurt. -Prisvinnerne er i dag formidlere av en kulturarv som var i ferd med å gå i glemmeboka med våre besteforeldre. Prisvinnerne legger ikke skjul på at etableringen har vært en utholdenhetsidrett og ingen sprintdistanse. De har måttet være nøysomme og ikke stilt for store krav til timelønna. Det har da ikke vært helt uvesentlig for resultatet at de har satt stor pris på og likt arbeidet, sa ordfører Ragnhild Aashaug da hun delte ut prisen under Tolga-Os janitsjars nyttårskonsert i Vidarheim. Hele begrunnelsen for prisen kan du lese her.

 
Publisert av: Ellen Vibeke Nygjelten
14.12.2015

Storbekkens musikkpris 2016

Sverre J

Egil Storbekkens Musikkpris 2016

 

Musikolog, instrumentmaker, musiker, lærer og inspirator - merkelappene er mange på Sverre Jensen, som er årets vinner av Egil Storbekkens Musikkpris 2016.

 

Sverre Jensen har utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole, Statens lærerskole i forming og i musikk ved Universitet i Oslo. Disse egenskapene som musiker og håndverker blandet med nysgjerrighet og forskertrang gjør ham til en viktig kulturformidler og støttespiller innenfor eldre musikkinstrumenter og nybygging av disse.

 

Men han er fremfor alt et musisk menneske som like gjerne titter over grensene til andre musikkulturer som at han fordyper seg i sin egen hjemlige musikktradisjon. Med spisskompetanse i Europas tidligmusikk: middelalder, renessanse, barokk og folkemusikk, og med dybdekunnskaper om historiske instrumenter og de forskjellige stilarters framførelsespraksis, har han blant annet ledet Universitetets Schola Instrumentalis, og ensemblet der, Al Andaluz, og gruppene Kalenda Maya og Aurora Borealis.

 

Felles for ensemblene er at det i musikkarrangementene benyttes et rikt instrumentarium: langeleik, lyrer, harpe, dreielire, kantele, fidle, psalter, div. utgaver av lutt osv. Mesteparten av instrumentene har Sverre Jensen bygget selv.

Hans skikkelighet og anseelse rekker langt utenfor Norges grenser. I 1990 ble han sammen med andre instrumentbyggere fra Europa, invitert til å  bygge middelalderinstrumenter etter de modellene som er avbildet på "Pórtico de la Gloria" i katedralen i Santiago de Compostela, Spania. Hans egen store samling av instrumenter inkluderer naturlig nok mange folkeinstrumenter fra Spania, etter at han studerte flamencogitar og jobbet som gitarist i Málaga.

 

Som musiker har han turnert med sine forskjellige ensembler i land som Spania, Frankrike, Tyskland, Portugal og Brasil.

 

Sverre Jensen har utgitt en rekke innspillinger med egne grupper og bidratt på andres prosjekter. I 1985 fikk han Spellemannsprisen med Kalenda Mayas første albumutgivelse.

 

Han har vært opptatt av norsk folkemusikk, men det er hans innsats med rekonstruksjoner og bygging av de eldre norske folkemusikkinstrumenter som er av helt uvurderlig betydning. Mye av æren for en nyvunnen interesse for å lage og å spille disse kan tilskrives arbeidet til Sverre Jensen. Her må nevnes Instrumentbyggegruppa til Gjøvik Spelmannslag, hvor han på et tidlig tidspunkt kom inn med veiledning og gode råd. Blant annet gjaldt dette byggekurs for harpe, lyre og langeleik.

 

Juryen har bestått av:

Bent Åserud, leder, og Ingunn Bjørgo (for NOPA)

Eli Storbekken (for familien Storbekken)

Geir Egil Larsen og Karl Seglem (for NLB)

Publisert av: Linn-Kristin Ydse Høsøien
24.08.2016

Kontakt kultur, fritid og bibliotek

Kultursjef
Eivind Moen
Tlf: 905 01 201
Biblioteksjef
Ina Mulvik

Tlf: 62 49 64 31
Hovedbiblioteket
Tlf: 62 49 65 34
Øversjødalen avd:
Tlf: 62 49 62 61
Fritidsklubben
Tlf: 905 20 428
Kirken i Tolga:
Tlf: 62 49 65 93