DølmotunetTolga har et rikt kulturliv med mange ulike lag og foreninger, et populært bibliotek, fritidsklubb og Dølmotunet bygdemuseum.
Kommunen er rik på kulturminner. Egil Storbekkens kulturpris utdeles her.
Hver sommer arrangeres Olsokuka. Flere tusen samles til en innholdsrik uke med mer en 40 kulturbegivenheter på plakaten.
Ved Toljefossen er det skulpturpark. I Grantævet finner du Tjønnhauan natursti.

Nyheter

kylling på bøkerMari Snortheim fra Røros, er denne våren engasjert som bibliotekar ved skole- og folkebiblioteket. Hun begynner i jobben mandag 19. mars.

Uke 12 og påskeuka (uke 13) er i sin helhet satt av til opplæring. For de som ønsker å låne bøker før påske, så vil folkebiblioteket ha vanlig åpningstid torsdag 22. mars fra kl. 15-19. Skole- og folkebiblioteket vil ellers være stengt disse to ukene.

Etter påske vil skole- og folkebiblioteket ha åpent til ordinære tider, med unntak av tirsdager. Mari skal ha en studiedag i uka, og folkebiblioteket vil derfor være stengt på tirsdager fram til 1. juni.

 

16.03.2018

Ungdomsstipend 2014Tolga kommune ønsker med prisen «Årets unge Tolga gründer» å stimulere til og fremme etableringsvilje og nyskaping blant personer under 35 år. Prisen skal bidra til økt fokus på entreprenørskap og innovasjon blant unge i Tolga. Har du forslag på aktuelle personer kan dette sendes Tolga kommune innen 1.juni 2018. Se mer informasjon om prisen i utlysningen.

Ungdommer i Tolga kan søke om ungdomsstipend. Stipendet på 10.000,- skal hjelpe frem unge talenter innen et utvidet kulturbegrep; sang og musikk, bildende kunst, kunsthåndverk, dans, litteratur, teater, film og idrett. Søknad sendes til Tolga kommune; postmottak@tolga.kommune.no, innen 20.mai 2018. Se mer om prisen i utlysningen. På bildet ser vi vinnerne av ungdomsstipendet i 2014 Tore Leren og Alf Hulbækmo sammen med ordfører Ragnhild Aashaug.

 

 

 

 

07.03.2018

Rolf Engan ved grueVi minner om årets første forfatterkveld på Tolga bibliotek som heter "Fra Salomeråen til Amerika". Rolf Engan forteller om Salome-bøkene sine. På Tolga bibliotek torsdag 2. februar kl. 19.00. Inngang kr 100,-.

Dokumentarromanene om Salome og noen av hennes etterkommere tar deg med på en 150 år lang reise gjennom fattigdom og slit, drømmer, forhåpninger og tro.

Salome, født i 1759, har aner fra Vingelen og er stammor til de olympiske medaljørene Tormod Knutsen og Marit Bjørgen. Det blir muligheter for kjøp av bøker.

Pga. arrangementet må biblioteket stenge kl. 17.00 den kvelden for å rigge klart.

Klikk videre for å lese mer.
 

 

30.01.2017

Tolgarpisen 2016To svært aktive innbyggere fra kommunen fikk lørdag Tolgaprisen 2016. Birgit Svendsen og Gunhild Skattebu fikk prisen for deres arbeid med nisjeproduksjon innenfor landbruket med bedriften Fjellurt. -Prisvinnerne er i dag formidlere av en kulturarv som var i ferd med å gå i glemmeboka med våre besteforeldre. Prisvinnerne legger ikke skjul på at etableringen har vært en utholdenhetsidrett og ingen sprintdistanse. De har måttet være nøysomme og ikke stilt for store krav til timelønna. Det har da ikke vært helt uvesentlig for resultatet at de har satt stor pris på og likt arbeidet, sa ordfører Ragnhild Aashaug da hun delte ut prisen lørdag under Tolga-Os janitsjars nyttårskonsert i Vidarheim. Hele begrunnelsen for prisen kan du lese her.

16.01.2017

2NysgjerrigLogoBibliotekenes prosjekt "Nysgjerrig?" har truffet målgruppa. Etter at de seks første forelesningene er gjennomført, har godt over 700 personer deltatt. Alle arrangement har vært så godt som fulltegnet. Nå arbeides det med vårens nye forelesninger og bibliotekene frister med følgende tema:

Line Jansrud med tema kroppen, Hans Petter Borgos med tema geologi,  Katrine Frey med tema tall, Dombås fjellskole med Moskussafari. Følge med på www.jegernysgjerrig.no. Her kommer det snart oppdatert infomasjon og muligheter for påmeldig på de nye forelesningene. På neste side kan du se noen bilder fra høstens arrangement:

 

 

21.11.2016

Bokbad med Levi HenriksenSå gøy at det kom så mange på bokbad med Levi Henriksen på biblioteket i går kveld. Ellen Vibeke Solli Nygjelten var bokbader, og Henriksen var full av gode historier. Populært med signering av både bøker og plater etterpå. Sist, men ikke minst: Tusen takk til de gode hjelperne:  Svein Gjelten Bakken for teknisk hjelp, Eivind Moen for teknisk hjelp og praktisk hjelp med rydding, og Kari Jordet for alt fra kaffekoking og billettsalg til rydding etterpå.

20.10.2016

Utstilling Levi HenriksenVi rigger utstilling til onsdagens forfatterkveld med Levi Henriksen. Kl. 19.00 på biblioteket.
Velkommen!

Inngang kr 100,-

13.10.2016

levi-pressebildeSett av onsdag 19. oktober kl. 19.00. Da kan du møte Levi Henriksen på Tolga bibliotek.

Henriksen er en populær forfatter som har skrevet både for voksne og barn. Han er musiker også, og kommer fra Kongsvinger.

Inngang kr 100,- .

05.09.2016

2NysgjerrigLogoGår du i 3. til 7. klasse i Nord-Østerdalen, kan du bli med på prosjektet Nysgjerrig?, et helt nytt prosjekt hvor du møter ekte forskere og eksperter som forteller om sine fagområder. Vi i biblioteket håper å spre kunnskapsentusiasme og lærelyst. Alle klasser vil få mer informasjon.
Vi starter med "Naturfag som rocker" på Tynset den 24. september og fortsetter med "Astroshow" på Tolga den 22. oktober.
OBS: Påmelding på nettsiden. Les mer på http://jegernysgjerrig.no/.

02.09.2016

Egil Storbekken svart hvitEgil Storbekkens musikkpris deles ut lørdag kveld 10.sept i Vidarheim under lanseringskonserten til Eli Storbekken sin nye plate FABEL.

 

Mer info kommer.

31.08.2016

Sommerles frist 2016Da er det en uke igjen til fristen for innlevering av lesepass i SommerLes. På sommerles.no kan du registrere bøker til og med 31. august. Så stenges tilgangen for nye registreringer. Dere som bruker lesepass, må levere disse på biblioteket i løpet av 31. august. Husk å skrive på navn. Alle som leverer lesepass får invitasjon til trylleshow med Davido.

24.08.2016
Sverre J

Egil Storbekkens Musikkpris 2016

 

Musikolog, instrumentmaker, musiker, lærer og inspirator - merkelappene er mange på Sverre Jensen, som er årets vinner av Egil Storbekkens Musikkpris 2016.

24.08.2016
Lesefrø instabilde

Bibliotekets tilbud om hjemlån av bøker i barnehagen- Boktras - skifter nå navn til Lesefrø. Men innholdet er det samme.
Nye bokkasser, plakater, infohefter m.m. er snart på vei ut i barnehagene. At foreldrene -eller andre- leser høyt for barna er viktig for både språkutvikling, språktrening, ordforråd og sosialisering. Også er det koselig og gøy kvalitetstid. Vi håper alle benytter seg av tilbudet. Og ønsker dere flere bøker, har biblioteket et godt og variert utvalg. Klikk videre og se flere bilder.

 
 
17.08.2016

Norsk bokDu følger vel med på bibliotekets lesetips på bloggen Kortreiste lesetips? Hver torsdag anbefales en ny bok. Denne gangen er det Agnes Ledigs bok "Ta følge med han" som anbefales. Dette er den andre boka til forfatteren av den populære "To sekunder før mirakelet". Tipsene kommer også på trykk i Arbeidets Rett hver fredag.

15.08.2016

Bok med solbrillerDa er det en uke igjen med sommeråpningstid på biblioteket. Denne uka (uke 33) har vi åpent mandag kl. 11.00-15.00, tirsdag kl. 11.00-15.00 og torsdag kl. 13.00-18.00. Fra mandag 22. august er vi tilbake til ordinære tider.

15.08.2016

Olsok-avisa kan hentes på følgende steder:

 

Bunåva (Vingelen)

Hodalen Fjellstue

Øversjødalen samfunnshus

Tolga bensin (turistinfo)

Kommunehuset

13.07.2016
nye bøker billedbøker

Tolga Bibliotek kjøper hele tiden inn nye bøker. Klikk videre, så kan du se bilder av noen av de nye bøkene. Bildene har vi lagt ut på Facebook og Instagram. Så følg oss gjerne der du også. Oversikt over alt vi har finner du i vår webcat.
Biblioteket er nå åpent mandag og tirsdag er mellom kl. 11.00 og 15.00, samt torsdag mellom kl. 13.00 og 18.00. Siste åpningsdag før det blir feriestengt er tirsdag 12. juli. Vi åpener igjen torsdag 4. august.

04.07.2016

Blomster ved inngangenDa har vi på biblioteket plantet i kassene ved inngangen. Se så fint det ble. Husk at det er Sommeråpningstider på biblioteket fra i dag. Vi åpner kl. 13.00. Velkommen inn!

Vi har også nytt lesetips på bloggen vår i dag. Pensjonert VG-journalist Jon Magnus skriver om minneverdige steder han har besøkt under sine mange jobbreiser. http://kortreistelesetips.blogspot.no/

23.06.2016

beatrice og Benedikt

Ukas bok på bloggen er Marina Fioratis bok "Beatrice og Benedikt. Dette er den mulige historien før historien i Shakespeares bok "Stor ståhei for ingenting" Vi skal til Messina i 1588, hvor Beatrice møter soldaten Benedikt. Det er hjerte og smerte, like som krig og historisk innsikt. Fiorati har studert Shakespeares skuespill ved Universitet i Oxford. Hun er mest kjent for boka "Glassblåseren fra Murano".

Les hele omtalen på bibliotekets blogg Kortreiste lesetips. Anbefalingen kommer også på trykk i Arbeidets Rett i morgen.

16.06.2016

Bilde7Fra neste uke blir det sommeråpningstider på biblioteket. Da blir det åpent mandag og tirsdag kl. 11.00 - 15.00 og torsdag 13.00 - 18.00. Feriestengt fra og med torsdag 14. juli. Åpner igjen torsdag 4. august. Så husk å låne opp nok bøker før vi stenger. OBS: Tirsdag 21. juni blir det stengt pga. kurs. Men katalogen vår er åpen for søk og bestillinger døgnet rundt. Du kan også låne ebøker fra oss, via appen Ebokbib, og se film via Filmbib. For begge bruker du brukernavnet og passordet du har på biblioteket.  

16.06.2016

Gardsunger DølmotunetLørdag 18.juni er den store fløttdagen på Dølmotunet. Vi inntar Dølmotunet i et følge med hest og vogn, dyr, budeier og gardsunger. På tunet blir det foredrag med Egil Simensen og en rekke aktiviteter knyttet til bruk og hold av dyra. De som ønsker å bli med på flyttelasset kan møte opp ved Gammelbrua på Tolga kl. 10.00. Se hele programmet for dagen her.

15.06.2016

sunde_mis_lite_webMandag 5.september holder Øystein Sunde konsert i Vidarheim. Vi har fått en del spørsmål om hvor billettene selges. Det gjøres via nettsiden www.hoopla.no. Har du problemer kan du kontakte oss på servicetorget, så hjelper vi deg.

 

14.06.2016

Gutten på toppen av fjelletUkas bok på bloggen vår er "Gutten på toppen av fjellet" av John Boyne. En tankevekkende fortelling om hvor tiltrekkende makt kan være, og hvor lett påvirkelige unge mennesker kan være. Boyne er fra før kjent for boka "Gutten i den stripete pyjamasen". Begge bøkene handler om en ung gutts liv under andre verdenskrig.
http://kortreistelesetips.blogspot.no/ 

09.06.2016

Utstilling sommerles 2016Da er biblioteket i full gang med å informere klassene om aksjonen SommerLes. I morgen står noen klasser ved Tolga skole, samt hele Vingelen skole på programmet. På bildet ser du en utstilling vi har laget som kan inspirere SommerLeserne.

Klikk videre så får du et større bilde.

31.05.2016

Sommerles inspirasjonDa er vi i gang med årets SommerLes. Skolebarn kan delta på http://www.sommerles.no/, som åpner 1.juni, hvor de kan løse et mysterium om Hvem som stjal Mjølner, registrere leste bøker og bli premiert etter hvor mye de leser.
Alle barn i alle aldre kan delta med vanlige lesepass. Premieringen er den samme. Bøkene låner du på biblioteket. Alle barn på små- og mellom får info om lesekamanjen når de har timer på biblioteket.
Kllikk videre for mer informasjon.

26.05.2016

forfatterbesøk Bjørn Sortland - viser hvordan bøken er lagt opp for å få leseren til å lese videreI dag har forfatter Bjørn Sortland være på besøk på Tolga Bibliotek. I salen satt mellomtrinnet ved Tolga og Vingelen skoler, og noen til. 
Det var et svært lydhørt publikum som fulgte forfatteren godt i hans fremlegging av prossessen med å skrive bok - Fra i idé til produktet de leser.
Sortland er årets SommerLes-forfatter.

Klikk videre for flere bilder.

24.05.2016

Utstilling fingertrykk 1Vi er heldige på biblioteket.
I dag kom et par kule gutter fra tredje trinn ved Tolga skole og lurte på om vi ville ha en utstilling. Klart vi ville det.
Klassen hadde laget kjempefine bilder med fingertrykk. Utstillingen blir stående ut mai. Så kom og se!

02.05.2016

Kjempenes fallVær forberedt på å sette av litt tid for denne ukas lesetips på bibliotekets blogg. Ken Folletts trilogi fra det 1900 århundre består av tre kjempetjukke bøker som heter Kjempenes fall, Vinter over verden og På grensen til evigheten.

Bøkene tar deg med på en reise i politikk, historie og mennesker.
http://kortreistelesetips.blogspot.no/

28.04.2016

mannen som ville bli lykkeligDet er torsdag og nytt lesetips er klar på bibliotekets blogg. I dag handler om søken etter lykken. "Mannen som ville bli lykkelig" av Laurent Gounelle, handler om Julian som har alt, men likevel ikke er lykkelig. Han søker råd hos en vismann, og svaret blir kanskje ikke det han hadde ventet seg. Hele omtalen kan du lese på bloggen vår:
http://kortreistelesetips.blogspot.no/, eller i Arbeidets Rett i morgen.

21.04.2016

Kortreiste lesetips, liggende 2016I morgen onsdag 13. april braker det løs med bibliotekenes turne med kortreiste lesetips. Velkommen til en kveld med mange lesetips presentert på en måte du aldri har opplevd før. Fem bibliotekarer har med et variert utvalg med bøker presentert i ny form. Vi starter her på Tolga bibliotek kl. 19.30.
Inngang kr 50,- Kaffe med biteti.

 

12.04.2016

Den-stoerste-forbrytelsenHver torsdag kommer det et nytt lesetips på bibliotekets blogg Kortreiste lesetips.

Denne ukas bloggbok er Marte Michelets "Den største forbrytelsen". En bok om jødenes historie i Norge. Michelet er journalist og skriver godt og personlig. Hun har brukt et stort kildemateriale, har samarbeidet med faghistorikere og har henvisninger for hvert kapittel, uten at det på noen måter hemmer teksten i boka. Den blir troverdig og gir stor innsikt om jødenes historie i Norge i et gitt tidsrom, samtidig som den bringer oss nær de personene vi møter.

Boktipset kan du også lese i avisa Arbeidets Rett i morgen.

31.03.2016

Levi Henriksen foto Rolf M. AagaardOBS.
Vi har måttet endre datoen for Levi Henriksens besøk.
Han kommer onsdag 19. oktober kl. 19.00  (Ikke 7. september som det står i Tolga-Nytt)
Så hold av datoen allerede nå. Mer info kommer senere på denne nettsiden, bibliotekets facebookside, bibliotekets Instrgramkonto og på twitter. Følg oss gjerne!

15.03.2016

Svømmehallen blir dessverre stengt resten av sesongen pga. sykdom.

14.03.2016

Foto MaurstadHar du tenkt på Rolf Jacobsen som blues- & rockepoet? Fredag 25. mars kan du oppleve forestillingen "Kjente jeg deg" hvor dette er teamet.  Med Toralv Maurstad, Wenche Medbøe og Amund Maarud er det duket for en fin opplevelse med tekst og musikk i Vidarheim.

Inngang kr 200,-. Arrangør er Ttrafo - teater i fjellregionen.

Ttrafo - Kjentejegdeg - Plakat

11.03.2016

Lag+og+foreningerPå Tolga kommunes nettsider har vi en oversikt over hvem som er ledere i de ulike lag og foreninger, samt kontaktdata. For å holde lista ajour er vi helt avhengig av at endringer meldes inn til kommunen. Så i disse årsmøtetider er det greit å huske på gi en beskjed når ny leder er valgt , gjerne på epost. 

10.03.2016

Fellesbilde bloggforfattere for webOnsdag 13. april kan du igjen møte regionens bibliotekarer og få kortreiste og inspirerende lesetips. På Tolga bibliotek kl. 19.30. Det blir kaffe og biteti og inngang på kr 50,-. Senere i april besøker vi Os, Folldal, Rendalen og Alvdal.

Velkommen.

Plakat turne 2016

09.03.2016
Barnehagedag barn som følge rmed

Tema for årets barnehagedag var "les for meg". Lyngbo og Knutshauåen barnehager besskte derfor Tolga bibliotek hvor Ellen Vibeke leste høyt fra bøker vist på storskjerm og Ingvild fra Kulturskolen stilte med sang og musikk. Ungene stortrivdes og viste at både lesing og musikk har de sansen for. Her er noen bilder fra barnehagedagen.

02.03.2016
UKM Åtte jenter videre til fylkesmønstring

Årets lokalmønstring for Tolga ble arrangert søndag 31. januar og mandag 1. februar. I etterkant skal åtte spreke jenter representere Tolga på årets UKM fylkesmønstring på Sand i Odalen fra 8. – 10. april.

04.02.2016

Drømmestipendet%202016Da er det nok en gang mulighet for ungdom i fjellregionen å søke på Drømmestipendet. En rekke ungdommer i Fjellregionen har blitt nominert, og fått tildelt stipend opp gjennom de senere år. Kommunene har vært godt representert ved tildelingene. Drømmestipendet består av 100 stipendier à 10 000 kroner - til sammen én million kroner.

22.01.2016

LesemysterietDet skjer noe mystisk på biblioteket. Da vi kom på jobb i morges var bøker, noen møbler og kosedyr i barneavdelingen kastet rundt omkring. Noen uvedkomne må ha tatt seg inn. Heldigvis kom 3. og 4. trinn ved Tolga skole på besøk for å hjelpe til med å løse mysteriet. De oppdaget bokormen Baki som nok hadde sett hva som skjedde, men han ville ikke si noe.

18.01.2016

Bøker i snøUte er det 25 friske og kalde minusgrader. Inne på biblioteket er det 45 grader varmere.
Vi har åpent fra kl. 14.00 - 19.00 i dag. Velkommen inn!

Sjekk også ut vår bokblogg. Nytt lesetips i dag: Ingrid Winters makeløse mismot. En bok om usikre Ingrid med meninger og ideer. Men det meste ender i katastrofe. http://kortreistelesetips.blogspot.no/

14.01.2016

Larsen_DetVokserEtTreIMostamaggDenne ukas bok på bibliotekets blogg Kortreiste lesetips, er Britt Karin Larsens serie om Folket på Finnskogen. Serien har 7 bøker og begynner på 1880-tallet. I tillegg til det historiske, handler bøkene hele tida om identitet.

07.01.2016

My Ragnhild MalfangTolga bibliotek har i dag hatt besøk av bibliotekar og litteraturformidler My Ragnhild Malfang. Hun tipset både mellom- og ungdomstrinnet på en mengde gode bøker.det var bøker om alt fra  Mount Everest til Zlatan. Fra spenning, til kjærlighet. Tusen takk til My Ragnhild for to inspirerende timer.

06.01.2016

Nårr vi mister oss selvUkens lesetips på bibliotekets blogg er "Når vi mister oss selv" av Matthew Thomas. En historie om et ektepar hvor mannen får Alzheimer. Boken er innsiktsfullt og varmt skrevet om vanskelige livsvilkår og ikke minst en skremmende sykdom. http://kortreistelesetips.blogspot.no 

10.12.2015

tolgaprisen 2015 Med Ordfører Ragnhild Aashaug, Arne Espelund og Nils BakkenOrdfører Ragnhild Aashaug delte mandag ut årets Tolgapris til Nils Bakken fra Hodalen og Arne Espelund fra Trondheim. Prisen ble delt ut under verdensarvrådets møte på Tolga. Prisvinnerne har hver for seg på sin måte nedlagt et enormt arbeid med å synliggjøre og øke kunnskapen om det som daglig er skjult i naturen av gamle og i sin tid viktige næringsveier i Tolga – især om jernvinna og kølbrenning til bergverksdrifta. Hele begrunnelsen for tildelingen

08.12.2015

Utstilling TorseterFra i dag og til og med 17. desember har biblioteket en miniutstilling med illustratøren Øyvind Torseter. Torseter ble i 2014 tildelt Nordisk Råds pris for barne- og ungdomslitteratur sammen med Håkon Øverås for boka Brune. Torseter har også gitt ut flere billedbøker, og mottatt priser for blant annet Årets vakreste bok og Bokkunstprisen. Utstillingen er et samarbeid med Kunstbanken, Hedmark.

03.12.2015

ukmMandag 30. november, kl 18.00 - 22.00, er det Avspark for UKM 2016 og klubbkveld i fritidsklubben. Vi møtes i Vidarheim denne kvelden. Det blir informasjon om UKM og ikke minst Workshop med kunstner Kjell Akeren. Vi er glade for at han stiller med en workshop til inspirasjon, der han viser forskjellige kunstteknikker. Vi håper at flere blir inspirert til å lage bidrag til UKM etter denne workshopen!

 

 

26.11.2015

FilmbibNå lanseres Filmbib - bibliotekenes strømmetjeneste for norsk kort- og dokumentarfilm. Alle låntakere ved norske bibliotek - som har nasjonalt lånekort - kan låne og se film med Filmbib. Har du ikke nasjonalt lånekort, kan biblioteket ordne det for deg. Husk å ta med id-kort i tillegg. http://www.filmbib.no/

19.11.2015

Purriot og skimysterietBloggen Kortreistelesetips frister denne uka med en barnebok, som helt fint kan leses av voksne. Hercule Poirots lange og grønne fetter, Mesterdetektiven Purriot, er hovedpersonen i en serie bøker forfattet av Bjørn Rørvik. Alle medvirkende er grønnsaker og har navn der etter. Ski er tema i denne boka og da møter vi selvfølgelig Oddvar Blå og Agatha Chrispi og mange andre fornøyelige karakterer. Rørviks elleville parodier og fantastiske humor sammen med Ragnar Aalbus utfyllende tegninger, gjør dette til en høytlesningsbok som nesten er gøyere for voksne enn barn.

12.11.2015

dame foran en mengde bøkerBiblioteket har nå sitt årlige boksalg. Denne gangen er det mest fagbøker innen emner som hobby, historie, musikk og persinlighetsutvikling. Men også noe annet. Salget varer ut november måned. Men første mann til mølla, likevel.

09.11.2015

Lotus-bluesTorsdag er bloggdag for biblioteket. I dag anbefales Kristina Ohlssons Lotus Blues på bloggen "Kortreiste lesetips". En intenst spennende krim om å bli beskyldt for drap - flere drap - som man ikke har begått. Og oppfølgeren Mios blues, må bare leses etterpå. Les hele anbefalingen på : http://kortreistelesetips.blogspot.no/

 

05.11.2015
Barnekoret med Kork

Under fredagens storstilte Johan Øian-konsert med Kork, stilte Tolga og Os kommuner med barnekor. Hele 80 elever fra 3. og 4.klasse, hvorav ca 40 fra Tolga og Vingelen skoler sang seg til ekstra lang applaus. I forkant øvde de med Tone Hulbekmo og Hans Fredrik Jakobsen. Barnekoret sang 5 sanger av Johan Øian: Helene Harefrøken, Bolla Pinnsvin, Nøtteliten, Petter Vekkerklokke og Kaffelars Kopperkjel. Det var en stor opplevelse å få synge med Kringkastingsorkesteret!!

03.11.2015

forside-SÃ¥nn-ble-det1Boktipset på bibliotekets blogg i dag er Maren Uthaugs "Annerledes oppvekst".
Maren Uthaug sier selv at hun er halvt samisk, halvt norsk og helt dansk. Les hele anbefalingen på:
http://kortreistelesetips.blogspot.no/ 

15.10.2015

blomsterbukettTolga kommune ønsker forslag på kandidater til Tolga-prisen 2015. Forslagene, som skal være begrunnet, vil bli behandlet av formannskapet som Tolgapriskomite torsdag 26. november. Frist for innsending av forslag er derfor satt til fredag 13. november.

 

Se plakat om Tolga-prisen  

14.10.2015

Sommerlesavslutning 2015 vi fanger mynterI går hadde biblioteket avslutning på årets SommerLes. Da kom tryllekunstneren Davido på besøk. Han trollbandt en fullsatt sal med sine fantastiske og morsomme triks, og latteren satt løst blant sommerleserne. Og heldig var de som fikk komme opp på scena å hjelpe til. Trylleshowet var en premie til alle som deltok på SommerLes. Etterpå var det utdeling av uttrukkede bokpremier og kinobilletter. Men alle fikk diplom og et overraskelse. Her er noen bilder

17.09.2015

Lar lesegleden bobleFra i dag kommer lesetipsene fra bibliotekets blogg "Kortreiste lesetips" som fast innslag på fredager i Arbeidets Rett. I dag er det også med stor følgesak hvor både bloggen, samarbeidet og skribentene presenteres. Tolga bibliotek er første mann ut med litterær anbefaling.
Saken er i skrivende stund tilgjengelig både på papir og den digitale utgaven av avisa.

11.09.2015

Programkomiteen for Olsok  har oppsummert årets arrangement.  Gå inn på www.olsokitolga.no og se referat fra oppsummeringen.   

I tillegg har vi allerede fått flere innspill på neste års arrangement.  I henhold til årshjulet som komiteen jobber etter, vil det første utkastet til neste års arrangement foreligge i månedsskiftet september/oktober. 

10.09.2015

Thor Gotaas  Foto: Geir HollandTorsdag 1. oktober kommer forfatter og folkeminnegransker Thor Gotaas til Tolga bibliotek. Han vi snakke om femmilsløpere og birkebeinere fra de eldste tider og fram til i dag. I november kommer Gotaas med ny bok. Den har tittelen "Birken. Historien om det seige slitet.  Å høre Gotaas sine foredrag er en opplevelse i seg selv. Inngang kr 50,- Kaffe og biteti. Velkommen!

Thor Gotaas plakat

09.09.2015

Henning SommerroHenning Sommerro, tildeles Egil Storbekkens Musikkpris 2015, for sitt allsidige virke innen musikken og sitt engasjement for å bringe tradisjonsmusikken inn i nye musikalske landskap. Utdelingen vil skje på Lokalmatdagen kl. 14.30. Pressemelding Artikkel i Arbeidets Rett Plakat Sommerro

09.09.2015

vellykket folkebibliotek i Tolga

Har du lest kultursidene i Dagbladet den 8. september? Der står det svart på hvitt: Det er biblioteket på Tolga som topper utlånsstatistikken for landet i 2014. Innbyggerne i Tolga låner i snitt mer enn 14 bøker per innbygger per år, mot et snitt på mellom 4 og 5 i året!

 

 

08.09.2015

Sommerlestre 2015 2190 bladerHvilket tre får mer blader når det nærmer seg høst.? Jo, SommerLes-treet på Tolga bibliotek. Nå har vi hatt opptelling etter innleveringsfristen av lesepass. En lest bok tilsvarer et blad på lesetreet. Nå henger det 2190 blader på grenene. 72 barn har levert lesepass. Det vil si at i snitt har hver deltager lest 30 bøker i løpet av sommermånedene. Rett over helga går det ut invitasjon til de ivrige leserne på trylleshow med Davido. Og sist men ikke minst: Tusen takk for en super leseinnsats!
Et barn som leser, blir en voksen som tenker.

03.09.2015

GrillingMandag 31. august er det igjen åpent i fritidsklubben:

25.08.2015

Lesegutter komprimertMange unge og ivrige lesere deltar på bibliotekets leseaksjon SommerLes. For å holde leseevene vedlike gjennom skoleferien, får den som leser minst fem bøker delta på trylleshow med Davido i september. For de som leser enda mer, vanker det kule dogtags i premier. Og alle deltar i trekningen av bokpremier. Noen deltagere leser ekstremt mye. Her har vi et par gutter som kan skilte med metervis av bøker som er lest i sommer.

17.08.2015

Butt leter bløant bøkerNå er biblioteket åpent igjen etter sommerferien. I dag er det åpent mellom kl. 11.00 og 15.00. På tirsdag og torsdag er det åpent mellom kl. 13.00 og 18.00. Velkommen!

03.08.2015

Anne LerenTolga kommunes Ungdomsstipend for 2015 er tildelt Anne Leren. I tildelingen trekkes hennes evne til å tenke langsiktig og målretta fram. Noe som har gitt resultater.
Hele begrunnelsen for tildelingen er som følger:

03.08.2015

Logo sommerles litenBiblioteket er feriestengt i uke 29, 30 og 31. Digital registrering og godkjenning av bøker går som normalt. De med manuelle lesepass fører bøker som vanlig , og får stempel når biblioteket åpner igjen. Det blir pause i utdeling av dogtags når biblioteket har stengt. Kodeord for sommerles-fortellingen kan hentes i kommunens Servicetorg kl. 10.00 - 14.00 på ukedagene.

09.07.2015

Herre min hattPå bibliotekets bloggen, Kortreiste lesetips, anbefales nå Arto Paasilinnas "Herre min hatt". Gud trenger ferie og derfor en vikar. Men hvem skal han velge? Valget faller på kranføreren Birger Ryynanen som ber om at hans temperamentsfulle samboer skal få mer fornuft og bli en bedre person. En festlig fortelling i beste Paasilinnastil.

06.07.2015

Dølmotunet2Årets program for Dølmotunet kan friste med aktiviteter som radiobilkjøring og Attiatt-natt. Her er denne sommerens program. Program sommeren 2015

22.06.2015

Dølmotunet2I dag åpner Dølmotunet dørene for sessongen. Klokken er 11.00 er det åpning med barnehagene. Kl. 19.00 i kveld er det utstillingsåpning med bilder av Danielle Dreihaus-Vos. Utstillingen er åpen hver dag kl. 10.30 - 16.30 fram til 5. august. Sommerutstilling_2015_Plakat_A4

 

19.06.2015

Gutt på bokhylleFor tredje gang topper folkebibliotekene resultatlista av Difi's (Direktoratet for forvaltning og IKT) innbyggerundersøkelse. De andre offentlige tjenestene som kommer etter er fastlege og barnehage. Innbyggerundersøkelsen fra Difi  er en av de største undersøkelsene av forvaltningen i Norge. Den skal gi et bedre kunnskapsgrunnlag for å vurdere utviklingen av offentlige tjenester på tvers av sektorer. Les mer...    Difi's rapport

10.06.2015

Sommerlestre 2015Da har vi hengt opp 114 blader på sommerles-treet på biblioteket. Det vil si at det allerede nå er registrert 114 leste bøker i leseaksjonen. 80 av disse er registrert på lesepass og 34 er registrert på digitalt lesepass via sommerles.no. Selvom sommerles.no bare er for skolebarn, kan alle barn delta på SommerLes. Kom på bibliotek og få lesepass

10.06.2015

Dølmotunets gardsungerDølmotunet ønsker seg også i sommer gardsunger, og som i fjor begrenser vi aldersgruppa til 11-12 år. Vi ønsker oss fortrinnsvis ei jente og en gutt hver ukedag fra kl. 10.15 – 15.30 i tidsrommet 19. juni – 5. august. I tillegg på utvalgte lørdager etter avtale. Dersom noen ønsker å komme før kl.10.15, er det fullt mulig.

08.06.2015

Sommerles_FacebookBanner

"Det er kult å være en god leser", sier rallykjører Petter Solberg som er en av flere venner av årets SommerLes-aksjon. Nå har alle skoleklassene i Tolga og Vingelen hatt sin oppstart med SommerLes. Alle elevene har fått med seg lesepass og info-skriv hjem. Den som vil kan være med på sommerles.no hvor man kan lese bok gjennom sommeren, løse oppgaver og få digitale trofeer. Bøkene du låner og lese kan også skrives inn her.

05.06.2015

Egil StorbekkenFristen for å nominere kandidater forlenges til 15. juni.

Det er nominert meget verdige kandidater, men det er ønskelig med flere.

Opplysninger om musikkprisen finner du på: http://www.lurogbukkehorn.org 

Forslag sendes: simen@lindberg.no 

02.06.2015

Tolgaslekt er et nettsted med oversikt over de som bor og de som har bodd på eiendommene, og deres etterkommere.
«Tolgaslekt» inneholder også en bildekavalkade for alle garder og bosteder.
Vi gjør oppmerksom på at det er bare Hodalen som er ferdig. De andre områdene er under arbeid. www.tolgaslekt.no 

01.06.2015

Rørvik 2Hvor finner vi reddikhaier, ugleøgleugler og retthalede griser? Det er noe alle unger vet: I Bjørn Rørviks bøker om reven og den retthalede grisen. Rørvik er årets SommerLesforfatter i Nord-Østerdalen, og i dag har han vært på Tolga bibliotek på besøk. 70 barn fra småtrinnet ved Tolga og Vingelen skoler, fikk en fin time i Rørviks kreative univers.

21.05.2015

Tolga kulturskoleFrist for å søke på kulturskolens tilbud for skoleåret 2015/2016 er 15. juni 2015. Utvalget er bredt, men kulturskolen ønsker seg spesielt nye ivrige elever på blåseinstrumenter og teater.

Søknadsskjema 2015/2016 (Pdf)

Elektronisk søknad

18.05.2015

Lesegutt%20kun%20illustrasjon[1] storBiblioteket holder nå på å planlegge årets SommerLesaksjon - den 10. i rekken. Nytt i år blir lansering av et SommerLes-univers knyttet til en fortelling skrevet spesielt for SommerLes av fantasyforfatter Mari Moen Holsve. Bjørn Rørvik kommer i mai som SommerLes-forfatter og Davido er klar for trylleshow i september. Mer info kommer når aksjonen nærmer seg. Vi håper så mange som mulig kommer til å delta.

15.04.2015

Bok oppå bokFra og med i dag er biblioteket igjen åpent til ordinære tider. Det vil si:
Mandag 11.00 - 15.00, Tirsdag 14.00 - 19.00, Torsdag 14.00 - 19.00.
Skolebibliotek på onsdag er og fredag.

07.04.2015

Hjerte i snøenIngen påske uten god bok i solveggen, foran peisen, i solhellinga i fjellet eller hvor du nå måtte befinne deg. De gode bøkene låner du på Tolga bibliotek. Lesetips får du hos oss, på vår blogg Kortreiste lesetips, eller du kan følge oss på instagram. Siste åpningsdag før påske er torsdag 26. mars kl. 14-19.

23.03.2015

Gråtassboka av Kjell Ola DahlForfatter Kjell Ola Dahl prioriterte traktoren Gråtassen da han holdt sitt foredrag på biblioteket denne uka. Publikum ble tatt med inn i traktorhistoriens verden, og dermed inn i landbrukshistoriens verden. Og samtlige i salen hadde, uansett bakgrunn, et forhold til Gråtassen. Dahl ble til og med engasjert av Nord-Østerdal motorhistorisk klubb på grunn av foredraget.

 

19.03.2015

KJell Ola dahlMøt forfatter Kjell Ola Dahl på biblioteket i kveld mandag 16. mars kl. 19.00. Dahl er en prisbelønnet kriminalforfatter som nå har byttet ut kriminalsjangeren med faglitterært forfatterskap. Det har blant annet resultert i en bok om traktorhistorie. Han forteller om begge deler - Altså både råtasser og gråtasser.

Arrangementet er avslutningen på årets Vinterlesaksjon. Både vinterlesere og andre er velkommen. Inngang kr 50,-

Plakat om arrangementet

16.03.2015

bøker i haugI uke 7-8 (9.-22. februar) vil biblioteket ha følgende åpningstider:

Mandag: kl. 11.00-15.00, torsdag: 14.00-19.00.

10.02.2015

E-bøker spenningE-bøker er et fint alternativ når du vil låne en bok men ikke har anledning til å gå på biblioteket. Lån e-bøker gratis på biblioteket, når og hvor du vil. Du trenger lånekort og pinkode. Kontakt biblioteket hvis du har glemt pinkoden. Mer om e-bøker og hvordan du kommer igang.

03.02.2015

Drømmestipend 2015Tiden er inne for å søke om Drømmestipend 2015! Drømmestipendet utdeles i 2015 til kulturutøvere født i 1995 eller senere. Årets utdeling er den tolvte i rekka fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Frist for lokal nominasjon Tolga er 15.02.

http://www.drommestipendet.no 

 

23.01.2015

Gutt leser[1]Dagens lesetips på bibliotekets blogg, Kortreiste lesetips handler om selvdisiplin. «Operasjon sjølvdisiplin» tar utgangspunkt i en føljetong Agnes Ravatn skrev i Dag & Tid. Føljetongen starter slik «Du som ein gong hadde slik ei lys framtid, er no ein mobilavhengig, nevrotisk, dvask og ulukkeleg tufs i tidsklemme» - intet mindre! Dette er selvhjelpsboka for de som ikke liker lesehjelpsbøker. God lesing.

22.01.2015

Thor GotaasSett allerede nå av kvelden torsdag 1. oktober. Da får Tolga bibliotek et nytt besøk av skihistoriker Thor Gotaas. Han er klar med historier fra sitt enorme kunnskapsreservoar innen skisportens mangfoldige historie. Mer infomasjon kommer.

20.01.2015
Færøvik 3

Det ble fullt hus på biblioteket da forfatter og journalist Torbjørn Færøvik presenterte sitt foredrag Kina - En reise på livets elv. Med beskrivende bilder av landskap, mennesker og situasjoner, fortalte Kina-eksperten om et land som ingen kan være likegyldige til. I 2002 foretok han en reise langs den 632 mil lange elva Yangzi, den tredje lengste i verden.

13.01.2015

333px-TORBJØRN_FÆRØVIK_13Vi minner om: Mandag 12. januar kl. 19.00 kommer journalist og forfatter Torbjørn Færøvik til Tolga bibliotek med foredraget Kina - En reise på Livets elv. Foredraget er basert på hans dokumentar med samme navn. Færøvik er tidligere journalist i NRK med Asia som hoveområde. Han har skrevet 9 dokumentarbøker om temaet Asia og har vunnet hele 3 Bragepriser. Arrangementet er en del av Vinterles, men åpent for alle. Inngang og servering av kaffe og biteti.

Velkommen.

09.01.2015

Hamran -vinterTolga idrettslag og Tolga kommune inviterer til åpningsseremoni i Hamran, Tolga hopp-og skileksenter, fredag 9.januar kl. 18.00. Møt opp og se det flotte anlegget! Se invitasjonen her.

  

 

07.01.2015

Sjekkpunkt TolgaSjekkpunkt Tolga og Malmplassen Gjestegård arrangerer "Villmarkshelg" under årets Femundløp 6.- 8. februar 2015. De kan by på et variert tilbud med krokveld på Malmplassen, aktiviteter for barn og underholdning i Sætershallen med Bjørn Brennbakken.

Se hele programmet her.

05.01.2015

Born to be a readerArbeidets Rett hadde i romjula en stor artikkel om Nord-Østerdals-bibliotekenes sterke plassering på Norsk kulturindeks. Les hele artikkelen her.

02.01.2015

BokhjerteSiste åpningsdag på biblioteket før jul er tirsdag 23. desember. I stede for ordinært kveldsåpent den dagen, flyttes åpningstiden til kl. 11.00 - 15.00. Første åpningsdag på nyåret er mandag 5. januar.

12.12.2014

BloggHver uke kommer et nytt lesetips på bibliotekets blogg. Denne gangen er det Levi Henriksens bok Harpesang som får særdeles god omtale.
Den omtales som en litterær åpenbaring.
http://kortreistelesetips.blogspot.no/

11.12.2014

1VinterlesLogoVi minner om leseaksjonen Vinterles som er i full gang, men det er aldri for sent å bli med. Ved deltagelse kan du vinne en I-pad og bokpremier som trekkes i midten av mars 2015. Lesepass får du på biblioteket, ved å laste ned app el. registrere deg online på vinterles.no. Lånte e-bøker, p-bøker og lydbøker kan registreres. Neste arrangement i Vinterles er foredrag om Kina med journalist og forfatter Torbjørn Færøvik mandag 12. januar.  

04.12.2014

Tolga kommuneForslag på kandidater til Tolgaprisen 2014 sendes til Tolga kommune, samfunnsutvikling, 2540 Tolga, innen fredag 28. november. Forslagene blir behandlet av formannskapet som Tolgapriskomite, torsdag 4. desember. Forslagene må være begrunnet. Statuttene kan du lese her.

21.11.2014

Ivar Sæter20. november er det 150 år siden forfatteren Ivar Sæter ble født på Sætersgård. Dette markeres onsdag 3. desember kl. 19.30 i Vidarheim. Anne Marie Johnsgaard forteller om forfatterens liv på Tolga. Fra debuten i 1896 til 1942 utga Ivar Sæter nærmere 40 bøker i forskjellige sjangere. I Vidarheim blir det en liten utstilling av forfatterens bøker. Det blir i tillegg vist bilder fra Sæters liv. Sætersgårds Samlinger som er lokalisert i kjelleren på Tolga skole og i det nye utstillingsbygget på Dølmotunet, blir åpen for publikum før og etter Johnsgaards foredrag i Vidarheim.

 

 

 

19.11.2014

Dølmotunet i solPå årsmøtet i Olsok i Tolga 27.oktober, ble tidspunktet for neste års arrangement vedtatt. Olsok i Tolga 2015 legges til tidsrommet 17. juli til 26. juli. 

Det ble også vedtatt at Olsok i Tolga skal heretter arrangeres i uke 30. Arrangement i tilknytning til Olsokdagen tas med i programmet for Olsok i Tolga. Hele årsmøtereferatet kan ses her.

17.11.2014
Jul 2014

Vi mangler snø, men etterspørselen på julebøkene er i gang. Derfor har nå biblioteket satt fram en del av sine mange julebøker. Kom og la deg inspirere du også. Klikk videre for å se bilder.

11.11.2014

ebokbibTolga bibliotek har over 600 ebøker til utlån. Prøv en du også. Vi har bøker for barn og voksne. Det er bare å laste ned appen ebokbib gratis på din telefon eller nettbrett. Lånenummeret ditt er brukernavn. Har du lånekort eller ikke aktivert passord,  får du det på biblioteket. Her er oversikt over e-bøkene vi har i dag: http://turl.no/twz

07.11.2014

bøker i haugDa er det igjen duket for bibliotekets årlige boksalg. Utvalgte bøker selges ut for priser fra kr 20,- . Det er kokebøker, hobbybøker, biografier, romaner, dokumentarer, bøker om andre verdenskrig m.m. Bøkene settes ut i flere runder, men det er likevel lurt å være tidlig ute. Boksalget varer ut november måned.

28.10.2014

Hagerup og Børresen viser fram bok agylne dager og dype vinerNår lo du sist så du gråt? Kommer Arbeidets Rett og stiller dette spørsmålet, kan samtlige tilhørere på Kickoff for Vinterles svare at det gjorde de da de hørte Klaus Hagerup lese fra sin opplevelse av et 17-retters måltid et sted i Piemonte. Det ble en rett så fornøyelig aften på biblioteket i møte med Hagerup og Børresen. Hun fortalte om vin og vindyrking både historisk og hva som preger regionene. Han supplerte med sine skjønnlitterære og hysterisk morsomme betraktninger fra turene.

23.10.2014

Mjølkesyra StepDet var stappfullt i det nye treningssenteret da det ble offisielt åpnet av ordfører Ragnhild Aashaug 15. oktober. En flott blanding av spenning og entusiasme preget de fremmøtte, og de første svettedråpene piplet villig frem under prøvetimer på step, crossfit og spinning. Tolga kommune gratulerer Tolga idrettslag med dagen, og ønsker lykke til med drifta. Etter fremmøtet på åpninga å dømme er det et etterlengtet tilskudd til aktivitetstilbudet i kommunen.
Lenke til Mjølkesyras nettsider her

21.10.2014

Åpen bokVi minner om bibliotekets blogg med lesetips kortreiste lesetips. Hver torsdag blir en ny bok omtalt og anbefalt. Denne gangen er det Rachel Joyce' "Perfekt" som er anbefalt. En bok to sekunder som endrer manges liv.

16.10.2014

BassengSvømmehallen åpner for sesongen mandag 20.oktober og holdes åpen fram til 31.mars 2015. Denne sesongen er svømmehallen åpen mandag, tirsdag og torsdag.Timene i gymsalen er nå også satt opp. Se hele gymsal-og svømmehalloversikten her.

16.10.2014

Lykke i PiemonteBiblioteket sparker i gang en ny runde med vinterles. Onsdag 22. oktober kl. 19.30 bli det litterært møte med forfatterne, Italiafarerne og livsnyterne Klaus Hagerup og Bibbi Børresen. De har skrevet tre bøker om sine mat og vinreiser i Italia. Denne kvelden blir det italiensk stemning på biblioteket med salg av Focaccia m/tapende og vin. Inngang kr 50,- Gratis for deltagere i Vinterles. De digitale lesepassene i vinterles er nå åpne for registrering.

14.10.2014

Markedsdag 070721 104 AuksjonDet innkalles til årsmøte i Olsok i Tolga. Årsmøtet finner sted i Øversjødalen samfunnshus, mandag 27. oktober klokka 19.30. Årsmøtet gjennomføres i henhold til både gamle og nye vedtekter. Se alle sakspapirer her: Innkalling med saksliste, Vedlegg 1: Vedtektsendringer, Vedlegg 2: Regnskap, Vedlegg 3: Tidspunkt for Olsok i Tolga.

 

14.10.2014

Norsk bokBiblioteket er åpent til ordinære tider i høstferieuka. Det vil si mandag mellom kl. 11.00 og 15.00. Tirsdag mellom kl. 14.00 og 19.00 og torsdag mellom kl. 14.00 og 19.00. Via ebokbib kan du låne bøker når som helst uansett hvor du er. Lastes ned på telefon eller nettbrett. Du trenger brukernavn og passord.

03.10.2014
Prøysenforestilling 5

Barnehageteateret har i dag gjestet Tolga bibliotek med sin forestilling "I Bakvendtland" Med sanger av Alf Prøysen og med vennskap som tema, fenget skuespillerne Daniel og Hege sitt unge publikum fra første stund. Rundt 55 barn kom og så på forestillingen. Klikk videre for å se bilder.

02.10.2014

1VinterlesLogoDa er de digitale lesepassene i Vinterles igjen klare for å fylles ut med nye bøker. Lesepasset finner du på www.vinterles.no eller de kan lastes ned på din mobil eller nettbrett via AppStore eller Google play. Papirlesepass får du på biblioteket. Vinterles er en leseaksjon for voksne hvor den som låner og leser minst fem bøker blir med i trekningen av en Ipad og bøker. Kick off 22.oktober med Klaus Hagerup og Bibbi Børresen. I januar kommer journalist og forfatter Torbjørn Færøvik. Hans hovedområde er Asia.

01.10.2014

folkehav150Det innkalles til årsmøte i Olsok i Tolga. Årsmøtet finner sted i samfunnshuset i Øversjødalen mandag 27. oktober 2014 kl. 19.30. Saker som ønskes tatt opp må være styret i hende minst 3 uker før årsmøtet. Fullstendig saksliste sendes ut to uker før årsmøte.

 

 

29.09.2014

Lykke i PiemonteKom på biblioteket og la deg henføre til italienske vakre småbyer og vinmarker. VinterLes startet igjen den 22. oktober. Da blir det kick off på biblioteket med forfatterne, Italiafarerne og livsnyterne Klaus Hagerup og Bibbi Børresen. De har bl.a. skrevet bøkene “Lykke i Piemonte – en mat- og vinreise" og “Gylne dager og dype viner – en mat- og vinreise i Veneto" Fredrik Skavland og Nils Ole Oftebro har illustrert bøkene og Tom Karlsen har vært fotograf

Bøkene de har utgitt er festlig lesing. Sett av onsdag 22. oktober kl. 19.30. Da kan du treffe dem på Tolga bibliotek.

22.09.2014

Elin AngeloTolga kulturskole inviterer til fagdag med Elin Angelo, førsteamanuensis i musikkdidaktikk ved NTNU. Tema er kunstpedagogikk og estetisk tilnærming til læringAngelo har gjennom sin doktoravhandling drevet forskning på profesjonsforståelser og kunstfagpedagogikk.  Et av hennes eksempler er hentet fra Tolga. Vi er veldig glad for at vi har fått henne til å holde en kursdag for oss.

Malmplassen gjestegård, Tolga. 14.nov.2014 kl 09.30-14.30 Påmeldingsfrist 21.okt.2014. Mer informasjon.

22.09.2014
Klovnen Knut 4

Biblioteket var i går kveld fylt til randen av sommerlesere da Klovnen Knut holdt sin forestilling som avslutning på årets SommerLes-kampanje. Oppunder 90 barn har deltatt, og ved sist opptelling har det blitt lest hele 2249 bøker i kampanjeperioden.
Etter showet var det utdeling av bokpremier, kinobilletter, diplomer og en ekstrapremie til den som hadde lest aller mest i år med sine 122 bøker. Klikk videre for å se bilder.

18.09.2014

KameralinseVi er nå i gang med å bygge opp et nytt nettsted for Tolgas slektshistorie. I den forbindelse trenger vi bilder, både nye og eldre. For dere som har bilder send disse til sindre.riise@tolga.kommune.no. Husk å legge ved opplysninger om hvem som er fotografen, og når bildet er tatt. For dere som vil at vi skal ta bilde, eller trenger hjelp til å skanne eldre bilder, ta kontakt med Sindre Riise på e-post eller i kontortiden, (mandag, onsdag og fredag – alle dager fram til kl. 14:00). Dette gjelder hele kommunen, unntatt Vingelen.

18.09.2014

Egil Storbekkens musikkpris_140912_ 053Egil Storbekkens musikkpris for 2014 ble fredag kveld tildelt folkemusiker Eilif Gundersen fra Ål i Telemark. Prisen på 25 000 kroner tildeles personer som har gjort en ekstraordinær innsats innen norsk folkemusikk, og særlig eldre folkemusikk-instrumenter, samt formidling av Egil Storbekkens musikk. Årets prisvinner har blåst nytt liv i lur-og bukkehorntradisjonen i Hallingdal og har funnet  fram lydbåndopptak, noter og bakgrunnstoff om disse instrumentene som var på vei til å gå i glemmeboka. Han eksperimenterer også med instrumentene. Han tar på seg spilleoppdrag og holder konserter som en kombinasjon av kåseri, kveding og spill, barnehage-/skolekonserter og forelesninger. 

15.09.2014

Tolga kommunes ungdomsstipend_140912_ 027Ordfører Ragnhild Aashaug delte fredag kveld ut Tolga kommunes ungdomsstipend til Tore Leren og Alf Hulbækmo. Tolga kommune har siden 2004 delt ut ungdomsstipendet på kr. 10.000, har som formål å hjelpe frem unge talenter fra Tolga kommune. Det skal tildeles unge og lovende personer som en inspirasjon til videre innsats, samt en anerkjennelse for den interesse som er vist innenfor kulturelle aktiviteter. Kandidatene skal vurderes innenfor det hele og utvidete kulturbegrep - herunder områdene sang og musikk, bildende kunst, kunsthåndverk, dans, litteratur, teater, film og idrett. Klikk deg inn på saken for å lese begrunnelsen.

 

15.09.2014

vi trenger nye navnVi minner om bibliotekets blogg med lesetips. Hver torsdag tipses det om en ny bok. Denne gangen er det boka "Vi trenger nye navn" av NoViolet Bulawayo som er omtalt.
Selv om man bor i en brakkeby i Zimbabwe, er gravid, har ingen skolegang og pappa har AIDS, så kan man ha drømmer.  http://kortreistelesetips.blogspot.no/ 

12.09.2014

Eilif Gundersen. Kilde snl.noEilif Gundersen fra Ål i Hallingsdal vil få tildelt Egil Storbekkens musikkpris fredag 12.september kl. 19.30 på Malmplassen. Det blir også utdeling av Tolga kommunes ungdomsstipend. Musikalske innslag med Eli Storbekken, Jørn Simenstad, Stein Villa, Sneppen og elever fra kulturskolen.
Plakat

08.09.2014

Sommerlestreet i september 2131 blader 2Det har vært en god sommer også for biblioteket og leseaksjonen SommerLes sitt lesetre. Etter endt frist for innlevering av lesepass henger det nå 2131 blader på treet. Hver deltager har i snitt lest ca. 25 bøker. Det er imponerende. Alle som har levert lesepassene sine, har fått invitasjon til show med den tryllende Klovnen Knut.

05.09.2014

fritidsklubb 1Fritidsklubben har åpent følgende mandager i høst: 15. september, 22. september, 29. september ,13. oktober, 20. oktober, 27. oktober, 3. november, 10. november, 17. november , 24. november, 1. desember,8. desember. Juniorgruppe (5. - 7. trinn), er kl 17.00 – 20.00, mens seniorgruppe (8. trinn og oppover) er kl 19.00 – 22.00. Inngang er kr. 20,- (sesongkort: kr. 175,-).        

03.09.2014

fritidsklubb 1Mandag 1. september er det igjen åpent i fritidsklubben! Kl. 17.00 for juniorer og kl. 19.00 for seniorer. I tillegg til klubbkvelder på mandagene, vil det bli ulike aktiviteter, etter ønske og ideer fra ungommen, bl.a friluftslivsgruppe, bidrag til UKM, filmkvelder, matlaging, paintball, m.m.

26.08.2014

Klaus Hagerup og Bibbi BørresenVinterles starter igjen i oktober. Allerede nå kan vi avsløre at på kickoff kommer ekteparet Klaus Hagerup og Bibbi Børresen med et fantastisk foredrag om sine reiser i Italia. Bøkene de har utgitt er festlig lesing. Sett av onsdag 22. oktober kl. 19.30. Da kan du treffe dem på Tolga bibliotek. Mer informasjon kommer.

25.08.2014

Lesegutt%20kun%20illustrasjon[1]Fristen for levering av årets lesepass på biblioteket er fredag 29. august Husk å skrive på navn og alder. Det er de som leverer lesepass som får invitasjon til trylleshow og blir med i trekningen av premier.

Mange har lest mye i sommer og mange har fått lesearmbånd.

SommerLestreet har snart 1300 blader. Det vil si at det er lest 1300 bøker som har fått stempel i lesepass.

20.08.2014

Mann og to kvinner i bibliotekBiblioteket har nå mottatt nye bokdepot på følgende språk: Nederlandsk, Somali og Tigrinja.
Bøkene kan lånes på biblioteket fram til jul.
Lånetida på bøkene er fire uker.

18.08.2014

Lesegutt%20kun%20illustrasjon[1]SommerLes går for fullt og unge lesere i alle aldre deltar.
Lesepass stemples og nå har vi over 1200 blader på lesetreet vårt. Mange har allerede fått utdelt armbånd i premie for super leseinnsats. Det er fortsatt over to lesende uker igjen av aksjonen. Fristen for levering av lesepass er ikke før den 29. august.

Husk, lesing gir forsprang!

13.08.2014

voksne mennesker i kø[1]Torsdag 14. august er siste dag med sommeråpningstider på biblioteket. Mandag 18. august er vi tilbake til ordinære tider. Det vil si på mandag kl. 11.00 - 15.00, tirsdag og torsdag 14.00 - 19.00. På onsdager og fredager er det skolebibliotek. Velkommen til en god lesehøst.

13.08.2014

gutt leter gjennom bøker[1]Da er biblioteket åpent igjen. De to neste ukene er det fortsatt sommeråpningstidene som gjelder: Mandag 11-15, tirsdag og torsdag 13-18.
Velkommen.

04.08.2014

folkehavOlsok-avisa er nå sendt ut til alle husstander og hytteeiere i Tolga kommune. Hvis det likevel er noen som ikke har fått avisa eller trenger flere, har servicetorget på kommunehuset, Bunåva kafé og Texaco flere aviser.

18.07.2014

folkehav150Tradisjonen tro er det mye som foregår på Dølmotunet om sommeren. Dølmotunet er et en levende museumsgard med dyr, gardsarbeid og håndverks- og husflidsaktiviteter gjennom hele sommeren. Her kan du oppleve krokvelder på utvalgte fredager og lørdager, matlaging og håndverk- og husflidsaktiviteter på tirsdager og torsdager. Til sammen rundt 40 små og store arrangementer i løpet av sommeråpent på Dølmotunet. For mer informasjon: Se brosjyre 2014, årsplakat Dølmotunet.

11.07.2014

Bok med solbrillerBiblioteket blir stengt i to uker, uke 30 og 31 (fra mandag 21.juli til mandag 04.august). I den tiden blir døren ved inngangen til biblioteket låst.

Levering av bøker kan skje i servicetorget i kommunehuset, der blir bokkassa satt ut. Aviser som pleier å ligge på biblioteket, kan også leses i servicetorget.

08.07.2014

El-sykkelOgså i sommer er det muligheter til å oppleve Fjellregionen på el-sykkel. Syklene leies ut på Tolga bensin og service, samt Byggern i Vingelen. Se priser og mer informasjon her.

04.07.2014

Kristin SkrivervikFredag 27. juni ble sommerens salgsutstilling på Dølmotunet med kunstneren Kristin Skrivervik åpnet.Det siste året har Kristin bodd og virket i Galleri Tøysentralen på Tolga.Kristin Skrivervik ble født i Nordfjordeid, men tilbrakte store deler av barndommen i Tylldalen hvor moren kommer fra.Kristin arbeider med kull og tørrpastell på papir, i tillegg til at hun har jobbet mye med blyant, i store og små formater. De siste 10-15 årene stort sett i sort/hvitt.- Alt jeg tegner er etterklang og spor av noe opplevd, sett og hørt, forklarerer kunstneren selv.Utstillingen er åpen på dagtid gjennom hele sommeren fra 28. juni - 6. august fra kl. 10:30 - 16:30. 

27.06.2014

Ivareggdammen-badeklarFor første gang på mange år er Ivareggdammen fylt opp igjen med vann. Dermed er badesesongen i gang!På bilder legger Stein Nygjelten og Mikal Selmer inn den siste planken i damåpningen.

26.06.2014

GrillingOnsdag 25. er siste klubbkveld før sommeren. Planlagt aktivitet for kvelden er grilltur med uteaktiviteter. Vi møtes ved klubben kl 18.00 (felles for både junior- og seniorgruppa) og går samlet til gapahuken ved Gammelbrua. Det blir salg av grillmat og brus/snacks. Har du forslag til uteaktiviteter som er artige å gjøre denne kvelden, kom gjerne med det. Vi skal også planlegge opp mot ungdomskvelden under olsok (tirsdag 29. juli), tenk derfor igjennom hva du kan bidra med der! Velkommen!

19.06.2014

SimenPå sida http://www.olsokitolga.no/ ligger oversikt over olsokprogrammet og alle arrangement. Den som vil at arrangement skal ligger i kommunens aktivitetskalender i tillegg, kan selv legge inn sine arrangement her. Oppslaget vil da vises etter at det er godkjent i systemet.

16.06.2014

Gardsunger DølmotunetHovedoppgaven for gardsungene er å delta i livet på garden som å gi dyra mat og drikke etter anvisning fra budeiene, gjete dyra utenfor innhegningen, ta i mot og ønske andre barn velkommen på Dølmotunet osv. Påmeldingsfrist for å være gardsunge på Dølmotunet i sommer er: Mandag 16. juni innen kl. 12:00.

Skjema leveres på kulturkontoret eller sendes som epost til; eivind.moen@tolga.kommune.no 

Det blir samling for årets gardsunger på Dølmotunet onsdag 18. juni kl. 14:15-15:00. For mer informasjon ser her. Påmeldingsskjema kan hentes her.

12.06.2014

Lesetre 2Litt på etterskudd, men nå er årets sommerles-tre på plass på biblioteket. Allerede nå er 57 blader hengt opp. Et blad pr. leste bok i leseaksjonen SommerLes. Vi kan rapportere om ivrige lesere og stor leseglede. Flere er også på vei med i aksjonen. Vi minner om at barnehagebarn også kan delta, da høytlesing gjelder også.

06.06.2014

Sindre Riise_130902_Slåttefolket hviler DølmotunetÅrets Olsok starter 24.juli med revyen " I det hersens år". Olsok i Tolga varer i år frem til 3.august. Oppdatert program kan du se her.

02.06.2014

ebokbibFra mandag 2. juni kan du låne og lese e-bøker fra Hedmarksbibliotekene. Du må være registrert som låner ved et av folkebibliotekene i Hedmark. Du må ha lånenummer og pinkode tilgjenglig. Det får du ved Tolga bibliotek. Appen eBokBib lastes ned fra App-store eller Google Play. Fungerer med IOS og Android.

Lånertida er tre uker. Etter dette blir boka automatisk levert tilbake om du ikke fornyer den. Mer info får du på biblioteket

28.05.2014

UngdomTolga Fritidsklubb åpner igjen på onsdager, med klubb for junior fra kl. 17-20 og senior fra kl. 19-22. Første åpningskveld blir onsdag 28. mai fra kl. 17-22. Gratis inngang åpningskvelden. Klubben vil ha åpent følgende onsdger før sommerferien: 28/5 – 4/6 – 11/6 – 18/6 og våravslutning 25/6.  

27.05.2014
Kjelsen 6

Monster, brøling, damer, dumping og løft. Dette var noen av ingrediensene da elevene fra 4.,5. og 6. trinn fikk møte forfatter og illustratør Reidar Kjelsen på biblioteket i dag. Med festlige historier, moromme poeng og med full overbevisning om at voksne lurer barn, hadde Kjelsen både elever og lærere i sin hule hånd helt fra start.

21.05.2014

Lesegutt%20kun%20illustrasjon[1]Det lakker og lir så smått mot sommer, og forberedelsene til årets SommerLes-aksjon er i full gang. Forfatter og illustratør Reidar Kjelsen kommer til biblioteket i mai. 4., 5. og 6. trinn er inviterte. Klovnen Knut er klar for trylleshow i september og råmaterialet til SommerLes-treet er i orden. Lesepass og informasjon er under produksjon. Alle barn kan delta, også barnehagebarn. Mer info kommer.

12.05.2014

FLAGGTolga kommune og Nord-Østerdal Fly- og militærhistoriske forening vil i samarbeid markere 8.mai. Frigjøringsdagen 8.mai er også Norges nasjonale veterandag. Alle de som har deltatt i internasjonale operasjoner fra 2.verdenskrig og frem til i dag er FN-veteraner. Forsvarsdepartementet oppfordrer alle kommuner til å anerkjenne veteranens innsats. Se program for dagen her.

30.04.2014

Destinasjon rørosDestinasjon Røros inviterer til workshop for medlemmer i Tolga kommune fredag 16. mai kl. 12.30-15.30 på Malmplassen gjestegård. Programmet kan du lese her. Påmeldingsfrist innen 30. april til hilde.myhren@rorosinfo.com

23.04.2014

Logo KortspillfestivalI forbindelse med Kortspillfestivalen som arrangeres 24.-25. mai er det 3 spennende og actionfylte teaterkurs. Alle kursene holdes av profesjonelle aktører som alle er eksperter innenfor sitt felt, så her er det mulighet til å få oppleve mye nytt. Kursene passer for alle over 14 år som har lyst på en spennende og lærerik dag! Alle kursene holdes søndag 25. mai i Tynset kulturhus. Påmelding kan gjøres på nettsiden www.kortspillfestivalen.no eller på mail ttrafo@tynset.kommune.no. Frist for påmelding er 30. april.

22.04.2014
boy20reading2

Biblioteket er nå åpent igjen etter å ha vært stengt i påskeuka. Åpent kl. 14-19 i dag. Velkommen til en lesende vår. Om en drøy måned starter årets SommerLes-aksjon som i år fyller 10 år. Følg med.

22.04.2014

UKM_Fylkesmønstring Hamar_140405_ 095_Ecco_Inga Trøan Sundt_Synne Nordistuen Løvik_Magdalena Sophia Mitrovic_Oline Vingelsgaard16 flotte ungdommer fra Tolga kommune deltok helga før påske på årets UKM fylkesmønstring i det nye kulturhuset på Hamar. I ei fylkesmønstring med et formidabelt høyt nivå , fikk alle vist seg fram fra en positiv side. Ingen av våre deltakere gikk videre til landsmønstringen, men gruppa Ecco, bestående av Inga Trøan Sundt, Synne Nordistuen Løvvik, Magdalena Sophia Mitrovic og Oline Vingelsgaard (bildet), imponerte og ble belønnet med representasjonstur til Sverige, knyttet til kulturmønstringen i Värmland i mai. Klikk deg inn på saken for å se flere bilder.

22.04.2014

PÅSKE EASTER_CUTIES016Vi minner om at bibliotekets siste åpningsdag før påske er torsdag 10. april kl. 14.00 - 19.00.

Her finner du både drama og dokumentar. Påskekrim og klassikere.

Faktabøker og skjønnlitterære bøker for alle aldre.

I bibliotekets webkatalog finner du oversikt over alt som biblioteket har. Lesetips får du på bibliotekets blogg.

09.04.2014

Tore Leren beskjært3Vingelen idrettslag har gleden av å innby til skiskytterfest i Fjellheim fredag 11.april kl 19.30. Det blir feiring av verdensmester Tore Leren, sesongavslutning for alle aktive skiskyttere, utdeling av priser, kaffe og kaker og en historisk reise 1964-2014. Tolga kommune spanderer marsipankake på alle som kommer! 

09.04.2014

kylling på bøkerNå er det på tide å planlegge påskens lesestoff. Biblioteket har et bredt utvalg av både påskekrim og all annen litteratur. Kanskje kan det friste med en lydbok?
Biblioteket holder stengt i påskeuka. Biblioteket er åpent mandager 11.00 - 15.00, tirsdager og torsdager 14.00 - 19.00. Velkommen!

31.03.2014

Kolloen engasjert fortellerForfatter Ingar Sletten Kolloen sørget for en engasjert og reflektert avslutning av årets Vinterles-kampanje. Kollen snakket om hele sitt forfatterskap og møtet med de personene han har skrevet om. Publikum lot seg begeistre og følgende attest fra en i salen sier det meste: "Jeg trodde aldri at jeg skulle få lyst til å lese om Dronning Sonja, men det har jeg lyst til nå".

27.03.2014

Ingar Sletten KolloenVi minner om kveldens arrangement: Møt forfatteren, journalisten og biografen Ingar Sletten Kolloen på Tolga bibliotek onsdag 26. mars kl. 19.30. Kolloen har skrevet bøker om blant annet Snåsamannen, Dronning Sonja, Knut Hamsun og nå om Ingrid Espelid Hovig. Dette er også avslutningsarrangement for årets Vinterles. Det blir trekning av premier blant deltagerne.

Arrangementet er åpent for alle.
Inngang kr 50,- Gratis for deltagere av vinterles.

Kaffeservering.

 

26.03.2014

Tolga kulturskoleVelkommen til kulturskolens vårkonsert mandag 31. mars kl. 18.30 i Vidarheim. Det bys på musikk, teater og judo. Gratis inngang. Salg av kaffe og kaker før og etter konserten.

24.03.2014

Ellen Vibeke120.jpgTolga bibliotek ved biblioteksjef Ellen Vibeke Nygjelten er tildelt prisen Årets Bibliotek 2013 av Norsk Bibliotekforening avd. Hedmark.  Gjennom mange år har Tolga bibliotek levert utlånstall helt i norgestoppen og drevet litteraturformidling på en forbilledlig måte. Kanskje helt spesielt inn mot barn og unge.

Kjernen til denne suksessen er kommunens eminente biblioteksjef gjennom mange år  - Ellen Vibeke Nygjelten. Ellen Vibeke er en strålende fagperson, med høy grad av evne til samhandling og det å skape tillit både i forhold til kollegaer eller brukerne av biblioteket. Vi er stolte av å ha en slik medarbeider i våre rekker. Vi er glade på Ellen Vibekes vegne og gratulerer så mye med en meget fortjent pris!

Ragnhild Aashaug                  Stein Halvorsen                      Eivind Moen ordfører                                 rådmann                                 kultursjef

       

20.03.2014

Tore LerenTore Leren (på bildet sammen med far Amund Leren og mor Mette Harsjøen) ble tirsdag utnevnt til Tolga-ambassadør for 2014. Ordfører Ragnhild Aashaug sørget for blomster, kake og ambassadørutnevning da junior-verdensmesteren kom hjem til Tolga tirsdag ettermiddag. -Tore Leren har gjennom sin satsing på skiskyting vist at det går an å nå de målene en setter seg, sa Aashaug under markeringen. "Tolga-ambassadør er en ressursperson utenfor regionen som vil være en verdifull ambassadør for oss." Heter det i Fjellambassadørkriteriene. 

12.03.2014

Dagfinn EnerlyFredag 14.mars kl. 19.00  gjester Dagfinn Enerly og kona Mona Storsalen i Tynset kulturhus. All inntekt etter arrangementet går uavkortet til barn og unge som er pårørende av kreftrammede.  Arrangører er kreftkoordinator Tynset/Tolga/Alvdal og kreftsykepleier Tolga, SIT. Se programmet for kvelden her

11.03.2014

1VinterlesLogoDa er det tid for innlevering av lesepass for dere som har deltatt i årets Vinterlesaksjon. Lesepassene kan leveres på biblioteket t.o.m. fredag 14. mars. For dere som har benyttet dere av de digitale lesepassene på app og nett leveres lesepassene automatisk. Avslutning holdes onsdag 26. mars kl. 19.30. Da kommer Ingar Sletten Kolloen og det blir premieutdeling. Arrangementet er åpent for alle.

Annonse kommer senere.

05.03.2014

Det skjer i TolgaFredag 7.mars fra kl. 19.30-lørdag 8.mars kl.16.00, er det fullt program med en døgnsamling for gode ideer og sosialt samvær. Tolga kommune inviterer nemlig til oppstart av omdømmeprosjektet "Tolga dyrker måltidet", med å sette fokus på hva vi er stolte av i Tolga. Det blir krokveld på Malmplassen Gjestegård fredag kveld. Lørdag er det kvinnefrokost og workshop med Sigrid M. Jansen. Se hele programmet her.

27.02.2014
Bilde7

Selv om skolene er stengt og mange har fri i vinterferieuka (uke 9), er biblioteket åpent til ordinære tider: Mandag 11.00 - 15.00, tirsdag 14.00 - 19.00 og torsdag 14.00 - 19.00. Besøk oss også på nett. Der får du oversikt over alle nyheter, kan søke i vår bokbase, legge inn bestillinger og administrere egne utlån. Det siste krever passord som du får ved henvendelse til biblioteket.

19.02.2014

UKM_Lokalmønstring Tolga_140210_ 127Tolga hadde i år den største oppslutningen om lokalmønstringa i UKM (Ungdommens kulturmønstring)av alle kommunene i Hedmark. Av 21 sceneinnslag ble 5 innslag plukket ut til å delta på årets fylkesmønstring på Hamar 4. – 6. april. Klikk deg inn på saken for å se bilder av flere deltakere og oversikt over hvem som gikk videre.

13.02.2014

Ungdom med headsett hører på lydbokNLB (Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek) er biblioteket for de som strever med å lese, enten de har dysleksi, AD/HD, synsvansker eller det er andre forhold som er årsaken. De har tusenvis av lydbøker og punktskriftbøker i sine samlinger. Nå har NLB en kampanje som heter "Rett til å lese" der de fronter sine tjenester.

10.02.2014

folkehav150Det innkalles til ekstraordinært årsmøte i Olsok i Tolga i Hodalen Fjellstue  mandag 24. februar kl. 20.00.  I henhold til gjeldende vedtekter, kan siste års arrangører (2013) hver stille med to personer på årsmøte.  Olsokkomiteen ber spesielt om at dere som representerer lag/foreninger diskuterer de nye vedtektene med andre i laget/foreningen . Vedtektene foreslås gjeldende fra 2015.

 

07.02.2014

bøker i haugPå bibliotekets blogg kortreiste lesetips omtales en ny bok hver uke. Denne gangen er det Jonas Jonassons nyeste bok "Analfabeten som kunnre regne" som anbefales. Bok med humor, snert og fortellerglede. Og ja, det er han som skrev "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant."

06.02.2014

folkehav150Lag, foreninger, bedrifter og enkeltpersoner inviteres til grendemøter onsdag 5.februar kl.20.00, om årets Olsok-arrangement. Det er tre grendemøter som alle foregår samtidig kl.20.00 på Bunåva i Vingelen, frivilligsentralen på Tolga og Håndarbeidsloftet i samfunnshuset i Øversjødalen. Olsok-komiteen ønsker innspill om programmet til årets Olsok-uke.

03.02.2014

Åpen bokFlere spennende bøker er på trappene denne våren. I februar begynner de første go'bitene å komme. blant annet kommer Arnaldur Indriðason, Jo Nesbø, Kristina Ohlsson, Ninni Schulman og Arto Paasilinna med bøker i løpet av vårmånedene. Bøkene får du lånt på biblioteket. Følg med på bibliotekets nettkatalog. Der blir du oppdatert til en hver tid på når bøkene kommer.

28.01.2014

UKM-ambassadører

Sunniva Brennmoen Strypet og Magnus Nordistuen Løvik (bildet) var i forrige uke aktive UKM-ambassadører. De gjestet skolene i Tolga for å oppfordre flest mulig til å melde seg på UKM. UKM (Ungdommmens kulturmønstring) arrangeres i Vidarheim 10.februar kl.18. Påmeldingsfrist er 3.februar. 

 

 

27.01.2014

Tolgaprisen 2014Tolgaprisen 2013 ble søndag delt ut til to personer som hver på sin måte har lagt ned et imponerende arbeid for å ta vare på og formidle vår lokale kulturarv, nemlig Trygve Nesset og Arve Bjørnstad. -Hvordan vi som mennesker har benyttet naturen til å skape dagens mangfoldige kulturlandskap, eller hvordan kulturen har påvirket oss til å skape aktiviteter er lærerikt og forklarende. Det forteller noe om vår identitet og særpreg, og i vår videre utvikling må vi bygge på historia, med gamle og nye innfallsvinkler for å skape framtida, vektla ordfører Ragnhild Aashaug i sin tale til prisvinnerne. Tolgaprisen ble delt ut under Tolga-Os janitsjars nyttårskonsert søndag kveld.

13.01.2014

turne alle 2Gårdagens premiere på formidlingsturneen "Kortreiste lesetips" slo veldig godt an hos publikum. Det ble fylt opp i benkeradene og tilhørerne fikk servert lesetips om bøker som foregår både i Burma, Australia, USA og Canada. De fikk til og med bli med inn på mer ukjente deler av kongens slott. Tilbakemeldingene fra tilhørerne var veldig gode.

08.01.2014

Litterær julepynt 3Biblioteket har i dag satt opp et litterært juletre. Det vil si at treet er pyntet med figurer fra kjente julehistorier, samt julekurver av gamle bokblader. Se flere bilder.

09.12.2013

BrageprisenBrageprisens Hederspris som ble utdelt i går kveld, gikk til landets folkebibliotek. I begrunnelsen heter det at: Vinneren har blitt omtalt som del av kulturlivets grunnmur og en viktig pilar i et fungerende demokrati.
Brageprisen har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur.

Her kan du lese mer om Brageprisen.

20.11.2013

Vinterles 045_justertHar du lyst til å bli med på bibliotekenes leseaksjon Vinterles? Meld deg på enten på biblioteket, eller på www.vinterles.no ev. via vår app. Les minst fem bøker og bli med i trekningen av en I-pad. I januar kan du komme på bokprat med kortreiste lesetips fra regionens bibliotekarer.

19.11.2013

tolgapris 2012 fHar du tips på kandidater til tolgaprisen? Forslag på kandidater til Tolgaprisen 2013 sendes til Tolga kommune, samfunnsutvikling, 2540 Tolga, innen tirsdag 19. november. Forslagene blir behandlet av formannskapet som Tolgapriskomite, torsdag 28. november. Forslagene må være begrunnet. Statutter tolgaprisen.

07.11.2013

Kursbilde 3 bibliotekarerOpplev "kortreiste lesetips" i live-versjon. I januar legger noen av regionens bibliotekarer ut på formidlingsturné. Vi starter på Tolga tirsdag 7. januar kl. 19.30 på biblioteket. Velkommen til en hyggelig bokprat for voksne. Inngang kr 50,- Turnéen holdes i forbindelse med Vinterles.

07.11.2013

voksne mennesker i kø[1]Bibliotekets blogg Kortreiste lesetips oppdateres hver torsdag. I dag er det Inger Marie Bergene som anbefaler Cecilie Engers nyeste bok "Mors gaver".

07.11.2013

Tolga kulturskoleTolga kulturskole gir i disse dager ut jubileumsfilm: Tolga kulturskole 25 år. Tolga kulturskole vil med denne jubileumsfilmen gi dere minner fra noen av våre teateroppsetninger, ulike samarbeidsprosjekt med Vinterfestspill i Bergstaden, Os kulturskole, Røros kulturskole, en musikkskole i Litauen, Låtmakerne med Askil Holm og Rulle Smit og sist, men ikke minst vår jubileumsforestilling.

04.11.2013
Sommerlestre ned

En lyriker skrev en gang noe sånt som at bokhøsten er når bøkene blir gule og faller ut av bokhyllene. Bokhøsten er her for fullt med fargerike og vitale bøker. Men det etter hvert så berømte SommerLes-treet på biblioteket har i dag måttet se bladene falle.

29.10.2013

Elektriker i arbeidEn elektrikerkjede i Norge "gir bort" én million kroner i el-sikkerhet til lag, foreninger og organisasjoner. Det er mange lag, foreninger og organisasjoner som er drevet av frivillighet og på dugnad. Elektriske utbedringer er derimot noe som er litt vanskeligere å gjøre på dugnad. Les mer om kampanjen her. Søknadsfrist 30. november 2013.

24.10.2013

Trå dansen Hans fredrik Jacobsen ny CDHans Fredrik Jacobsen kommer med ny CD - trå dansen. I den forbindelse holder han lanseringskonsert i Vidarheim 20. november kl. 20.00. Mer info.

22.10.2013

Bok oppå bokDa har biblioteket mottatt et nytt depot med nederlandske bøker. Denne gangen er flere av bøkene helt nye. Det er flest bøker for ungdom, men også noen for små barn og voksne.

15.10.2013

Liv Gade i kantina aBokinspirator Liv Gades Tolgabesøk ble en flott opplevelse fra ende til annen. Hun begynte friskt i banken/regnskapskontoret, og avsluttet dagen med et energisk show i biblioteket. I løpet av dagen hadde hun inspirert en mengde mennesker i mange aldre, og vi kan si at leseaksjonen "Vinterles" er herved åpnet.

15.10.2013
Bilde7

Boksalget ved Tolga bibliotek fortsetter. Nå er det lagt ut andre bøker enn de som var til salgs den første uka. Det er bøker om biler, jakt, debatt, historie, krim m.m.

08.10.2013
Bruaset og Nygjelten

De fremmøtte til Oddgeir Bruasets billedkåseri på biblioteket på fredag, fikk en minnerik og inntrykksfull aften. Bruaset fortalte og viste bilder fra fire ulike mennesker som har valgt å leve i ensom utkant. Det var en enke fra havgapet, idealist på fjellgård, småbruker i Rauland og fallskjermhopper i nord. 

07.10.2013

1VinterlesLogoMandag 14. oktober kl. 19.00 kommer leseinspirator Liv Gade på nytt på besøk til Tolga bibliotek. Hun er klar med en mengde nye lesetips. Gade kommer i anledning leseaksjonen Vinterles. Nå er det de voksenes tur til å delta. Les minst fem bøker, før de inn i lesepass på nettsiden eller via app, eller på papir, og bli med i trekningen av en i-pad og bøker. Deltagere får gratis inngang på forfatterbesøk i forbindelse med aksjonen.

07.10.2013

BassengMandag 14.oktober åpner svømmehallen for sesongen og blir åpen fram til 9.april. Som før er det fast badevakt til stede fra kl.17.00-20.00 og 18-årsgrense med bading på eget ansvar etter kl.20.00. Oversikt over tider i svømmehall og gymbygg kan sees her:Svømmehall-Gymsal 2013-2014

03.10.2013

dame med bokNord-Østerdalsbibliotekenes blogg Kortreiste lesetips oppdateres hver torsdag. Denne gangen byr bloggen på en spennende fjellkrim fra Jämtland.
Alle tidligere lesetips ligger på bloggen. Enten på forsida, eller i arkivet i høyre marg.

03.10.2013

TwitterNå er det muligheter for å følge biblioteket på twitter. Her legges ut info om arrangementer, utstillinger, boktips mm.

02.10.2013
Klovnen Knut 3

Når lo du så du gråt sist? Sjansen er veldig stor for at de frammøtte til årets avslutningshow i SommerLes svarer at det var da de traff Klovnen Knut på biblioteket. Med tryllerier og ablegøyer ble det innertier både for den festelige klovnen og et fullsatt bibliotek.

12.09.2013

DynamittFra i dag , onsdag 11., er det i gang forberedelser for å starte sprenging i skianlegget på Hamran.  Entreprenøren, Brødrene Harsjøen, melder at den første skytingen vil foregå i neste uke, sannsynligvis allerede på mandag 16. Entreprenøren har faste rutiner for hvordan varsling skal foregå og disse blir selvsagt fulgt.

11.09.2013

Sommerlestre med 1796 blader 4Målet på 1000 blader på Sommerles-treet ble grundig sprengt. Nå henger det hele 1796 sommerlesblader på treet. Det vil si at det har blitt lest 1796 bøker i forbindelse med SommerLes-aksjonen i år. Det er mer enn en bok pr. innbygger! Treet høster mange "Oj" og "Wow" når folk kommer på biblioteket. Nå gleder deltagerne seg til belønningen som er et trylleshowet som holdes på onsdag.

06.09.2013

Lesegutt%20kun%20illustrasjon[1]Fristen for å levere lesepassene for årets SommerLes var på fredag. Biblioteket har fått inn mange pass, men det ser ut som det er noen som har glemt fristen. Så om du leverer så fort som mulig, kan du fortsatt få invitasjon til trylleshow. Det har også blitt levert et lesepass uten navn.

02.09.2013
Sommerlestre 8

I år er deltagerne i SommerLes med på å fylle SommerLes-treet på biblioteket. Det henges opp et blad pr. leste bok. Målet er å henge opp 1000 blader. I dag ble det 1000. bladet for den 1000. boka hengt opp! Og løvet spretter fortsatt! Slik så treet ut i dag ettermiddag.

29.08.2013

mor og barn leser på regnb[1]Torsdag 15. august er siste dag med sommeråpningstid på biblioteket. Fra 19. august gjelder de ordinære tidene som er mandag 11.00 -15.00, tirsdag og torsdag 14.00 -19.00. Biblioteket har hatt en travel sommer med mange besøkende. SommerLes-treet bugner av blader. Nå venter avslutningsshow for SommerLes, forfatterbesøk av Oddgeir Bruaset, samt VinterLes for voksne med blant annet besøk av Liv Gade.

14.08.2013

ungdommens kulturstipend 2013I år gikk Tolga kommunes ungdomsstipend til to unge, lovende og ikke minst jevnbyrdige gutter. Håvard Nymoen og Per Buttingsrud Aas-Eng fikk tildelt stipendet under årets Egeberg minneløp. Stipendet er på kr 5000,-.

30.07.2013

Mann med bokI dag er biblioteket åpent igjen etter å ha hatt en uke feriestengt. Åpningstidene fram til skolestart er:  Mandag 11.00 - 15.00, tirsdag 13.00 - 18.00 og torsdag 13.00 - 18.00.
Velkommen!

29.07.2013
Dølmotunet2

Fredag 21. juni kl. 10:30 åpner vi dørene for sommeråpent på Dølmotunet med åpen dag for barnehagene i Tolga. Kl. 11:00 blir det sang og musikk med Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen og barnehageungene. Fredag 21. juni kl. 19:00 kan vi ønske velkommen til utstillingsåpning. Det er alltid hyggelig når vi kan ønske velkommen til en ny sommerutstilling på Dølmotunet med kunstnere som har lokal forankring.

21.06.2013

4 summit race.bmpSiste helg i juni står helt å holdent i syklingens tegn. Da arrangeres 4 Summit Race med start på Dølmotunet lørdag 29. juni kl. 09.00. Fra kl. 11.00 arrangeres barnas dag med sykkelaktiviteter for barn. Fredag 28. juni blir det foredrag i Vidarheim med Halvard Hanevold. 
                            Info Hanevold    Program 4 summit race 2013

19.06.2013

Lesejente%20kun%20illustrasjon[1]SommerLes er igjen i full gang. Alle skoleklassene på små og mellomtrinnet har fått informasjon og lesepass. Leseaksjonen er for alle barn, så de under skolealder kan også delta! Den som leser minst fem bøker i sommer blir med på trekningen av premier, og får invitasjon til komme på avslutningsfest med den tryllende Kloven Knut. Storlesere og superlesere får flotte armbånd. Lesepass får du på biblioteket. Mer info her.

12.06.2013

Liv Eggen ved Eggen Gardsysteri. Foto Christone BagloLokale råvarer er i tiden som aldri før. Destinasjon Røros arrangerer i sommer matsafarier i regionen. Eggen gardsysteri i Vingelen, Fjellurt i Hodalen med åpen urtehage og utsalg, og Fjellysteriet på Bjørkkjølen er med på matsafariene. Du får mer info og opplysninger om tid, sted og priser i denne folderen.

11.06.2013

KulturkortetNå kan du få kulturkoret for Hedmark hos Servicetorget og på biblioteket. Kulturkortet er et kort for ungdommer fra 16-21 år. Kortet gir rabatt på mange forskjellige kulturaktiviteter i hele Hedmark. Og det er gratis.

11.06.2013

Nybygget på DølmotunetLørdag 15. juni holdes det åpen dag på Dølmotunet med åpning av nybygget kl. 12.30. Det blir omvisning og servering.
Om kvelden blir det kro med Eau de Vill.

Velkommen!

07.06.2013
LInn Sunne sammen med elever

I forbindelse med årets SommerLes-aksjon, har forfatter Linn Sunne i dag besøkt Tolga bibliotek. Elever fra 2., 3. og 4. trinn ved Tolga og Vingelen skoler var gjester.

Sunne fortalte om hvordan hun jobber som forfatter. Hvor hun henter idéer og om skriveprossessen. Hun leste også fra flere av bøkene sine.

05.06.2013

BassengHvis noen ønsker endringer for sesongen 2013/2014 for bruken av svømmehall og gymsal, så gi tilbakemelding til Servicetorget innen 1.august. Tlf 62 49 65 00.

04.06.2013
Dølmotunet2

Er det noen som har lyst og anledning til å være med på dugnad på Dølmotunet i sommer ? Vi har stor aktivitet, og trenger mange hender!  Vi trenger noen store og sterke karer, men også noen som kan sitte pent og steke vafler, koke kaffe og lignende. Har du alltid drømt om å stå i kiosk? Eller grille mat under ei fjøskro??

03.06.2013

Blad på SommerLestreDet er løvsprett i SommerLes. I forbindelse med årets leseaksjon, skal deltagerene fylle SommerLes-treet som står på biblioteket. For hver leste bok henges det opp et blad. I dag kom de første 25 bladene opp på treet. Vi anser det som en flott start.

30.05.2013

Lesejente%20kun%20illustrasjon[1]I dag har biblioteket besøkt Vingelen skole og presentert årets SommerLes-aksjon. Vi håper på god deltagelse fra Vingelen i år.
Etter mottagelsen å dømme, er vingelselevene klare.
Premiene virket i alle fall forlokkende for økt leseinnsats i sommerferien.
Lesepass og bokmerker ble utdelt og alle fikk med seg egen informasjon til foreldrene.

27.05.2013

Ferske fjes 2013 bTolga kulturskole fyller 25 år og arrangerer i den forbindelse jubileumsforestilling. Velkommen til Vidarheim torsdag 6. juni kl. 19.30.

Inngang: Voksne kr 100,-. Barn gratis. Inkludert bløtkakefest.
Kulturskolejubileum

22.05.2013

Lesegutt%20kun%20illustrasjon[1]1. juni braker det igjen løs med SommerLes-aksjon: Den som leser minst fem bøker i sommer blir med på trekningen av premier og får komme på trylleshow med Kloven Knut i spetember. Storlesere og superlesere får flotte armbånd. Alle barn og unge kan delta. Aksjonen arrangeres av biblioteket.

21.05.2013

kylling på bøkerBiblioteket er stengt i påskeuka, så husk å sikre deg lesestoff i tide. Denne uka er biblioteket åpent mandag kl. 11.00 - 15.00, tirsdag 14.00 - 19.00 og torsdag 14.00 - 19.00.
Lesetips kan du få på bibliotekets blogg, på deres nettsider, og selvfølgelig hos de ansatte på selve biblioteket. Velkommen!

18.03.2013

Bok med solbrillerDet nærmer seg påske, og ingen påske uten en god påskekrim. Biblioteket har bøkene du trenger for en god litterær påskestemning. Om du sverger til god påskekrim eller er oppatt av andre bøker, så finner du noe her. Biblioteket er stengt i påskeuka, så husk å låne før det. Siste åpningsdag før påske er torsdag 21. mars kl. 14.00 - 19.00

12.03.2013

Svømmebassenget er stengt i kveld mandag 11. mars på grunn av sykdom.

Brukere av gymbygget med egen nøkkel, kan bruke gymsal og garderober. Gymsal skal moppes etter bruk. Ytterdør skal til en hver tid være låst.

Vi håper å kunne ha svømmebassenget åpent igjen på vanlig måte fra tirsdag 12. mars

11.03.2013

KulturskoleraadLogo
Har du idéen til logo til De unges arena, norsk kulturskoleråds utviklingsprosjekt? Logoen skal være et symbol eller et forenklet bilde av prosjektet som er lett å kjenne igjen. Ta fram din kreative side og send inn et forslag. Frist for bidrag er 20. mars. Les mer på infoplakaten.

25.02.2013

folkehav150Planleggingen av Olsok i 2013 er godt i gang. Nå inviterer Olsok-komiteen til grendemøter i Hodalen, Vingelen og Tolga sentrum. På disse møtene ønsker vi å få frem ideer og forslag til årets arrangement.  Vær kreativ! Møtene vil finne sted:

25.02.2013
voksne mennesker i kø[1]

Uke 8 er det vinterferie ved skolene, men biblioteket holder åpent til ordinære tider. Mandag 11.00 - 15.00, tirsdag 14.00 - 19.00 og torsdag 14.00 - 19.00. Velkommen.

14.02.2013

Norsk bibliotekforeningVet du om et bibliotek eller bibliotekansatte i Hedmark som har gjort noe helt spesielt for sine brukere? Norsk bibliotekforening, avdeling Hedmark er på jakt etter kandidater til Bibliotekprisen for Hedmark 2012. Bibliotekprisen deles ut på Hamar onsdag 6. mars 2013.

01.02.2013
UkM 2013

Mandag den 4. februar går lokalmønstringen for årets UKM (Ungdommens kulturmønstring) av stabelen i Vidarheim. Dørene åpnes kl. 18.00. Konserten begynner kl. 19.00.

I år deltar 52 personer fordelt på 31 innslag. Inngang /80/50. Velkommen.

31.01.2013
Nordberg2

Det innkalles til årsmøte  i Olsok i Tolga på Malmplassen Gjestegård,  tirsdag 05.02.13 kl.19.30. 

 

22.01.2013

tolgapris 2012 eTolgaprisen for 2012 ble lørdag tildelt Tolga Bil og Landbruksverksted ved Per Johan Gjelten. Prisen ble utdelt under årets nyttårskonsert til en svært så intetanende og overrasket mottaker. Her er begrunnelsen for tildelingen: Begrunnelse Tolgaprisen 2012 Vi gratulerer.

14.01.2013

Ungdomsstipend 2012 aTolga kommunes ungdomsstipend for 2012 ble lørdag tildelt Lars Tingelstad. Ordfører Ragnhild Aashaug uttalte at årets prisvinner er et ydmykt talent som det er lett å samarbeide med. Han er en berikelse for musikkmiljøet, og vi håper å få oppleve prisvinneren på hjemmebane også i framtida. Prisen er på kr 10 000. Vi gratulerer.

14.01.2013
Familie leser

Vi minner om at biblioteket er åpent igjen i dag kl. 14.00 - 19.00. Julens bokblogg er nå endret til en helårsblogg, og nytt lesetips er lagt inn i dag. Velkommen til en nytt år i lesingens tegn.

03.01.2013

Familie leserBiblioteket har åpent til og med torsdag 20. desember før det blir julestengt. Her kan du finne deg alt fra en god krim til interessante debattbøker, hobbybøker, jaktbøker, quizbøker, biografier, romaner, dokumentarer, lettleste bøker, DVDer og lydbøker. Du kan søke i vår bokbase på nett. Lesetips finner du vår blogg. Kaffe og pepperkaker tordag den 20. desember.

14.12.2012

I kveld er siste FYSAK-trimkveld før jul. Oppstart på nyåret blir onsdag den 9. januar kl. 18.15.

12.12.2012

voksne mennesker i kø[1]Vi minner om bibliotekets lesetipsblogg http://kortreistelesetips.blogspot.no/. I desember er den lagt opp som en adventskalender med nye lesetips hver dag frem til jul. Her får du tips på alt fra fengslende krim til drama og tragikomikk. Dagens lesetips er Kristina Ohlssons Englevaktene.

 

10.12.2012

Mann i biblioteketBibliotekene i Nord-Østerdal har gått sammen om å lage en litterær julekalender. Hver dag i adventstida lanseres et nytt lesetips på bloggen Lesetips i julestria. Regionens bibliotekarer bytter på med å legge inn, så her blir det bredt spekter og noe for en hver. Etter jul fortsetter bloggen som ordinær blogg med lesetips. Så følg med fra 1. desember.

 

29.11.2012

hekseneTolga kulturskole presenterer: Heksene. Mandag 26. november kl. 19.30 i Vidarheim. Inngang kr 100/60.  Heksene handler om en gutt og bestemoren hans. Bestemoren bruker å fortelle masse historier om hekser, slik at gutten kan kjenne igjen en heks om han møter det. Velkommen til en forheksende aften!

22.11.2012

Julekule i snøI vrimmelen av konserter før jul, velger vi å slå et slag for to lokale konserter. Lørdag 8. desember fremføres Egil Storbekkens Julekantate i Tolga kirke. Torsdag 13. desember er det Julesteminger med Hulbækmo/Jacobsens familieorkester  i Vingelen kirke. Du får mer informasjon ved å se på vår aktivitetskalender til høyre på siden. Ikke glem at julen synges inn i kirkene.

20.11.2012

Juleutstilling med bøkerJulen begynner på biblioteket. Mandag settes julebøkene ut. Det er laget utstilling med bøker om julebakst og julemat, en utstilling med julebøker for barn og en utstilling med hobbyjulebøker. Mange har allerede etterspurt julebøker, og nå er muligheten her. Biblioteket er åpent mandag 11.00 - 15.00, tirsdag 14.00 - 19.00 og torsdag 14.00 - 19.00. Se bilder på neste side. Velkommen!

09.11.2012

Vandrere Av Helga Drude StorbekkenMånedens bilde på biblioteket denne gangen er "vandrere" av Helga Drude Storbekken. Størrelsen er 35 x 35 cm.
Bildet blir stående ut november måned.

08.11.2012

 

Tolga kommuneForslag på kandidater til Tolgaprisen 2012 sendes: Tolga kommune, samfunnsutvikling, 2540 Tolga, innen fredag 16. november  Forslagene blir behandlet av formannskapet som Tolgapriskomite, torsdag 29. november

Forslagene må være begrunnet. Statutter tolgaprisen

30.10.2012

Serien toEtter et lite opphold, har vi endelig fått et nytt månedens bilde på biblioteket. Vi har kommet til Helga Drude Storbekkens bilde fra serien "To". Du kan se bildet i bibliotekets åpningstid.

25.10.2012
Klovnen knut klokkespill

Latteren satt løst både hos barn og voksne da Klovnen Knut i dag besøkte Tolga bibliotek. Rundt 60 barn og en god del voksne fikk en veldig så festelig stund med klovnerier og ablegøyer. Publikum ble engasjert på ulike vis, og det var veldig stas å få komme fram på scena.

25.10.2012
j0439465

At Tolga definitivt er en kulturkommune er nå også dokumentert. Telemarksforskning har kåret landets beste kulturkommuner. På kulturindeksen for 2012 er Tolga nr. 35. Dette er et strålende resultat. Tolga scorer høyt i mange kategorier, og aller best på bibliotek der Tolga er nr. 8. Strålende.

04.10.2012
Mann i biblioteket

India, famliefeide, fortapt italiener i Finland og forbytting av mobiler. Det kan du lese om i noen av høstens nyheter på biblioteket. Faller ikke de i smak, har biblioteket en mengde gode bøker å velge i mellom. I bibliotekets nettkatalog finner du oversikt og omtaler av nye bøker. Biblioteket ligger i kommunehuset og er åpent mandag 11-15, tirsdag og torsdag 14-19. Klikk videre for å lese boktipsene.

28.09.2012
Trylelshow 2 12

Rundt 70 stor og små lesere var i går samlet til SommerLes-avslutning på biblioteket. Det store trekkplasteret tryllekunstner Chriss Chrissell innfridde forventningene til fulle, og hadde publikum i sin hule hånd fra start til slutt. Etterpå ble trukket ut bokpremier, og alle fikk diplom og et bokmerke. Fem superlesere fikk kinobilletter. I år var det lest ca. 1500 bøker. Imponerende innsats!

20.09.2012
Svømmer 2

Da er åpnings- og brukstidene denne sesongen for bassenget og gymsalen klar. Bassenget åpner etter høstferien, mandag 22. oktober og holder åpent til påske. For mer info, se sidene for Svømmehall og gymsal

14.09.2012
Dølmotunet2

Dølmotunets venner har oppsummert sommeren 2012. Vi har hatt stor aktivitet i sommer, mange arrangement og mange involverte. Tolgingene er flinke, og stiller opp år etter år for å gjøre stor dugnadsinnsats. Dette for å bidra til aktivitet og opplevelser for sambygdinger og tilreisende, men også for å ta del i et sosialt fellesskap som gir glede og energi tilbake!

10.09.2012
Sommerlestre 2

Nå strømmer det på med utfylte lesepass i SommerLes-aksjonen. Fristen var den 31. august, men det er fortsatt muligheter for etternølere ut uka. I år har vi laget et flott Sommerles-tre, hvor ungene kan tegne på blader og henge opp på treet. Nå begynner det å fylles opp med dekorative blader.

05.09.2012

Holøyen skoleFredingen av Holøyen skole markeres fredag 7. september kl. 18.00. Det blir kåseri ved Per Hvamstad, enkel servering og allsang. Hjertelig velkommen til Holøyen skole!
Arr: Nordøsterdalsmuseet, Tolga kommune og Holøyskolens venner. Program

30.08.2012
Plakat del 11

Fredag 31. august er fristen for å levere inn årets lesepass i forbindelse med SommerLes-aksjonen. Den som leverer utfylt lesepass med minst 5 leste bøker, får invitasjon til trylleshow og blir med i trekningen av premier. Passene leveres på biblioteket.

28.08.2012
Leser på hylla

Fra mandag den 20. august er det igjen ordinære åpningstider på biblioteket. Det vil si mandag kl. 11.00 - 15-00, tirsdag og torsdag kl. 14.00 - 19.00. Øversjødalen avdeling åpner onsdag 22. august kl. 18.00 - 20.00. Vi oppfordrer til å benytte seg av bibliotekets nettjenester. Der kan du administrere egne utlån, bestille og reservere bøker, og ikke minst få oversikt over alle nyheter og samlingen generelt.

17.08.2012

BøkerBiblioteket har nå mottatt nytt depot med bøker for barn på litauisk. Det er også bestilt opp nye depot på nederlandsk, estisk og persisk. Disse forventes i løpet av uka. De som fortsatt har bøker fra forrige depot, må levere disse så fort som mulig.

13.08.2012
Sommerles

Biblioteket melder om mange ivrige sommerlesere. Alle som deltar i SommerLes-aksjonen kan være med å lage et SommerLes-tre. Barna kan skrive og tegne på  blader med ulike farger, som henges opp på treet. Treet er tomt nå, men utover høsten vil det fylles opp med mange fargerike innslag. Treet står utstilt på biblioteket.

10.08.2012

Augustbildet på biblioteket heter "Mellom himmel og jord" og er laget av Helga Drude Storbekken. Det er laget i giclée-trykk i 50 eksemplarer. I forbindelse med Matdagen den 15. september vil alle månedens bilder være utstilt  i Galleri Tøysentralen.

07.08.2012
Dølmotunet2

Dagens næringsliv meldte tidligere i sommer at Tolga kommune har klatret flest plasser på listen over landets mest bærekraftige kommuner de siste fem årene. Det er vi veldig stolte av. Det viser at det er liv laga på landet. Les hele artiklen her.

07.08.2012
Mann i biblioteket

Fra i dag er biblioteket åpent igjen etter ferien. Åpningstidene i dag er mellom kl. 11.00 og 15.00. På tirsdag og torsdag er det åpent mellom kl. 13.00 og 18.00.

Velkommen!

06.08.2012
Dølmotunet2

Åpningstidene  på Dølmotunet er mandag – søndag  10.30 – 17.30. Det betales ikke inngang ved  kafèbesøk.  Billettsalg  ved arrangement/aktivitetsdager/guiding.

Årskort gir rabatt på arrrangement.

19.07.2012

Leser på hyllaBiblioteket har åpent i dag fram til kl. 18.00 samt mandag 11.00 - 15.00 og tirsdag 13.00 - 18.00, før det blir sommerstengt. Da åpner det igjen mandag 6. august. Så sikre deg sommerlektyren og sommerfilmene nå.

Velkommen.

05.07.2012

Gardsunger og dyr 090630 102Denne ukas Dølmotunprogram startet i dag med matlaging og håndverk. Onsdag er det duket for dansekurs og lørdag blir det slåttdag og håndverksdag.

Søndag arrangeres barneorientering.

03.07.2012

dataspillDet har blitt opprettet innkjøpsordning for norskutviklede dataspill. Biblioteket har mottatt første sending med 15 spill for barn. Det er både PC-spill og Nintendo DS-spill. Norsk filminstitutt som administrerer ordningen, sier at dette vil gi flere norske barn og unge muligheten til å bli kjent med det rike utvalget av dataspill som lages i Norge.

03.07.2012

Dølmotunet2I morgen åpner Dølmotunet for sommeren. Fredag er det åpning for barna og lørdag blir det St. Hans-feiring bål og leker.
Årets program byr på tradisjonelle og nye aktivieter.
Vi oppfordrer både turister og lokalbefolkningen til å besøke tunets aktiviteter.

21.06.2012

Aud LillianÅrets olsok-plakat fylles stadig opp med spennende aktiviteter.
I år blir det mye retro på programmet. Både bingo, film og fordums musikk. Les mer på Olsoks nettsider.

08.06.2012

Juni bildet på biblioteket heter Detalj og er laget av Helga Drude Storbekken. Størrelse 50 x 60. Oversikt over bilder som har vært og kommer til å bli månedens bilde, fås på biblioteket.

08.06.2012
Eldrid Johansen 1

Barnebokforfatter Eldrid Johansen har i dag vært på besøk ved Tolga bibliotek. Småtrinnet ved Tolga skole var ivrige gjester som fikk høre om hvordan det er å være forfatter, og om å bruke det du kan som utgangspunkt.  Johansen brukte bøkene sine som eksempler og hun leste høyt fra Åsas grøss. Etterpå kom det mange spørsmål fra salen. Forfatterbesøket markerer oppstarten av årets SommerLeskampanje som bibliotekene i Nord-Østredalen arrangerer hvert år.

23.05.2012

MalerMånedens bilde på biblioteket i mai heter Lykke. Her er det friske og vårlige grønnfarger med hvit ramme. Bildet er plassert i hallen, så det kan beskues på dagtid også utenom åpningstidene.

09.05.2012
Sommerles

Etter en solrik forsmak på lysere tider, passer det å minne om årets SommerLes-aksjon. For 7. gang arrangerer Tolga bibliotek leseaksjon for alle barn opp til 13 år. Aksjonen starter 1. juni, men allerede 23. mai får småtrinnet besøk av sommerlesforfatter Eldrid Johansen.  For å delta må du få et lesepass på biblioteket.

02.05.2012
palett

Denne månedens bilde på biblioteket et Blå beundring av Helga Drude Storbækken. Bildet er laget ut i fra tekster fra bl.a. ballader. Dette motivet i bildet er hentet fra et vers i middelalderballaden Beltevisa:

24.04.2012

Arne EspelundMandag 19. mars kl. 19.30 kommer "jernvinnespesialist" og forfatter Arne Espelund til Tolga bibliotek. I tillegg å snakke om jernvinna i Tolga og Os fra senmiddelalderen til ca. 1650, ber han folk ta med seg både gode historier og gammelt, smidd jern "fra fjøs og stall", for å diskutere bruk, opphav og smiteknikk. Det vil også bli anledning til å kjøpe boka. Inngang kr 50,-

16.03.2012

Månedens bilde på biblioteket denne gangen er Hvit okse.

13.03.2012

flyvende bøkerBiblioteket selger ut noen utvalgte oppslagsverk for en billig penge. Selges fortrinnsvis verk for verk. Salg i åpningstiden i perioden torsdag 8. mars t.o.m. torsdag 15. mars.
Åpent mandag 11-15, tirsdag 14-19 og torsdag 14-19.

07.03.2012
j0439465

Tolga er en kommune med mange nasjonaliteter. Nå har biblioteket samlet bøker og depotsamlinger på fremmedspråk i en egen avdeling. Her er det også lettlestbøker for voksne, grammatikker og et par språklærebøker med tilhørende lydbøker.

23.02.2012
UKM 1

Ungdommens kulturmønstring gikk i går av stabelen i Vidarheim. En fullsatt sal fikk oppleve mange fine innslag. Mest musikalsk, men en danser entret også scenen.

I kommunestyresalen var det utstillinger med bilder og andre innslag.

16.02.2012
Folk i kø på biblioteket

Vi har en spennende bokvår foran oss, med flere gode utgivelser. Läckberg, Jungsted, Theorin og Adler-Olsen er bare noen forfattere som har kommet eller kommer med ny bok. Følg med på våre nettsider. I mellomtiden presenterer vi noen lesetips.

14.02.2012

Månedens bilde på biblioteket i februar er Myk sky av Helga Drude Storbekken.

10.02.2012
To damer hersjer

Olsok i Tolga har årsmøte torsdag 9. februar kl. 19.30 på Malmplassen Gjestegård.

02.02.2012
Svømmer 2

Fra 30. januar 2012 er det reviderte åpningstider i bassenget og gymsalen. Fra kl. 17.00 - 20.00 er det fast badevakt til stede. Etter kl. 20.00 er det 18-årsgrense, og bading på eget ansvar. For detaljerte tider se Svømmehall og gymsal

30.01.2012
Tolgaprisen 2011

Eli Storbekken ble i går tildelt Tolgaprisen 2011. Hun fikk prisen fordi hun gjennom en lang karriere har representert Tolga utad på en positiv og flott måte. Hun har i tillegg alltid brukt den lokale folkemusikken, og gitt den sitt eget preg. Vi gratulerer.

16.01.2012
Jørn Lier Horst Foto--Christian-Elgvin[

Publikum fikk et engasjerende møte med kriminalforfatter og politimann Jørn Lier Horst på Tolga bibliotek i går. Lier Horst knyttet lenker mellom sitt etterforskningsarbeid og litterære arbeid i bilder og ord. Publikum ble med bak sperrebåndene og inn på åstedet.

12.01.2012
gutt og jente leser

I barnehagene i Tolga er det lånt ut nesten 1000 bøker gjennom Boktrasprosjektet siden prosjeketets oppstart i februar 2011. Etter to runder med bokkasser fra biblioteket, er økningen på hele 42%. Bøkene er også mye i bruk i barnehagehverdagen.

05.01.2012
Mynter

Etter mange år med samme satser, er det fra 1/1-2012 en liten endring på prisen for bibliotekets leveringsvarsler (purringer): 1. varsel kr 0.-, 2. varsel kr 30,-, 3. varsel kr 50,- Gebyrene gjelder meldinger via post, e-post og SMS. 1. og 2. varsel er fortsatt gratis for elevene i grunnskolen.

02.01.2012
Leser på hylla

Når det er spørsmål om ei god bok, tyr man ofte til krim og andre skjønnlitterære bøker. Men en god og interessant bok kan like godt være en dokumentar eller en debattbok. Så denne rundens boktips fra Tolga bibliotek er viet til fagbøkene.

09.12.2011
Barn leser tegneserier

Vi minner om at boksalget på biblioteket varer til 22. desember. Det er fortsatt noen go'biter igjen både innen krim, friluftsliv, samfunnsrelaterte emner og skjønnlittertaur. Biblioteket er åpent mandag 11.00 - 15.00 samt tirsdag og torsdag 14.00 - 19.00

09.12.2011
palett

Tolga bibliotek og Helga Drude Storbekken samarbeider om utstilling av månedens bilde i biblioteket. Denne måneden er det bildet "Maria plommekinn" laget av Helga Drude Storbækken.

08.12.2011
Bøker

Biblioteket har igjen hatt rydding i sine hyller og selger ut utgåtte bøker. Priser fra kr 10,-. I utvalget denne gangen er det hobbybøker, historiebøker, ungdomsbøker, geografibøker og mye annet. Salget varer til jul.

16.11.2011
Mann i biblioteket

Hva er fellesnevneren for byfornyelsen i Paris, engler på jorden, litterære figurer som blir levende og kikkehull? Jo, alt er temaer i nye bøker denne høsten. Les mer å få korte omtaler av bøkene. 

31.10.2011
Svømmer 2

Bassenget åpner for sesongen mandag 24. oktober. Da er det åpent til 29. mars med unntak av juleferien. Inngang - billettpriser i svømmehallen: Voksne (alle over grunnskolealder): kr 40,- pr time. (klippekort kr 300,- for ti klipp)
Barn: kr 20,- pr time. (klippekort kr 150,- for ti klipp)

24.10.2011
Telemarkforsking

Telemarksforsking har gitt ut kulturindeks for 2011. Der kan vi lese at både biblioteket og kulturskolen på Tolga ligger på åttende plass i landet. For biblioteket er indikatorene tilvekst, utlån og besøk. For kulturskolen er indikatoren antall elever.Norsk kulturindeks er en årlig oversikt over kulturtilbud og kulturaktivitet i norske kommuner, regioner og fylker. Indeksen er basert på registerdata fra en rekke offentlige etater, interesseorganisasjoner og foreninger. Les hele indeksen her.

06.10.2011
Gutter klapper og ler

Med ny rekord på gjennomsnitt for antall leste bøker, samt ny tryllekunstner som slo meget godt an, må vi si oss godt fornøyd med også årets SommerLes-aksjon. Onsdag kveld var biblioteket fylt til randen av lesende barn som kom for å se årets trylleshow. Alle deltagerne fikk diplom og en liten overraskelse. Noen heldige fikk uttrukne bokpremier, og andre heldige fikk være med tryllekunstner Chriss Chrissell på scena.

22.09.2011
Mor leser for barn

Nå er det satt ut nye samlinger med Boktras-bøker i barnehagene. Boktras er et lesetimulerende prosjekt som handler om bøker i bruk i barnehagehverdagen. Det er også plassert ut boksamlinger på alle barnehageavdelingene som gir barnehagens brukere muligheter til å låne med seg bøker hjem ved henting.

09.09.2011
Veiledning

Vi minner om at enkelte sakbehandlere har innført treffedager for publikum. Eivind Moen, Per Urseth og Gunnbjørn Trøan, har treffdager på mandager, torsdager og fredager. Tirsdager og onsdager tar de ikke i mot besøk, og alle henvendelser de dagene rettes til Servicetorget.

31.08.2011

Dame med stort kokekarFor den som vil snuse litt på sommeren allerede nå, så begynner årets Olsokprogram å ta form. Det blir et tradisjonelt program med noe for enhver smak. Olsokprogrammet 2011

13.04.2011

Kontakt kultur, fritid og bibliotek

Kultursjef
Eivind Moen
Tlf: 905 01 201
Biblioteksjef
Ina Mulvik

Tlf: 62 49 64 31
Hovedbiblioteket
Tlf: 62 49 65 34
Øversjødalen avd:
Tlf: 62 49 62 61
Fritidsklubben
Tlf: 905 20 428
Kirken i Tolga:
Tlf: 62 49 65 93